Wątróbka ze szpinakiem

Opis wątróbka ze szpinakiem :

Wątróbka ze szpinakiem to ciekawe połączenie smaków. Zazwyczaj podaję ją nie tylko z sałatką ze świeżego szpinaku ale też z sosem żurawinowym. Takie połączenie zachwyci i przekona nawet przeciwników wątróbki. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na dania główne.

Składniki:

100g liści świeżego szpinaku
0,5 kg wątróbki drobiowej
3 łyżki oliwy
1 cebula
Sól, pieprz
3 łyżki mąki pszennej
1 szklanka żurawiny
1 łyżka miodu
1 szklanka czerwonego wina wytrawnego
Mleko
Majeranek

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od przygotowania wątróbki. Na początku myjemy wątróbkę, następnie moczymy ją w mleku i odstawiamy na minimum 1 godzinę. Po tym czasie mleko odlewamy a wątróbkę obtaczamy w mące.

Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy wątróbkę przez kilka minut z każdej strony. Usmażoną zdejmujemy z patelni. Na ten sam olej wrzucamy pokrojoną cebulę i smażymy kilka minut. Do tego następnie dodajemy żurawinę i wino. Dusimy całość, aż wino się zredukuje ale żurawina nie może nam się rozpaść. Sos doprawiamy solą, pieprzem oraz majerankiem opcjonalnie. Na samym końcu dodać miód i wymieszać delikatnie.

Szpinak myjemy, osuszamy i układamy na talerzu. Następnie na szpinak kładziemy usmażoną wątróbkę, którą na sam koniec polewamy sosem żurawinowym.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.