Opis wątróbka ze szpinakiem :
Wątróbka ze szpinakiem to ciekawe połączenie smaków. Zazwyczaj podaję ją nie tylko z sałatką ze świeżego szpinaku ale też z sosem żurawinowym. Takie połączenie zachwyci i przekona nawet przeciwników wątróbki. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na dania główne.
Składniki:
100g liści świeżego szpinaku
0,5 kg wątróbki drobiowej
3 łyżki oliwy
1 cebula
Sól, pieprz
3 łyżki mąki pszennej
1 szklanka żurawiny
1 łyżka miodu
1 szklanka czerwonego wina wytrawnego
Mleko
Majeranek
Sposób przygotowania:
Zaczynamy od przygotowania wątróbki. Na początku myjemy wątróbkę, następnie moczymy ją w mleku i odstawiamy na minimum 1 godzinę. Po tym czasie mleko odlewamy a wątróbkę obtaczamy w mące.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy wątróbkę przez kilka minut z każdej strony. Usmażoną zdejmujemy z patelni. Na ten sam olej wrzucamy pokrojoną cebulę i smażymy kilka minut. Do tego następnie dodajemy żurawinę i wino. Dusimy całość, aż wino się zredukuje ale żurawina nie może nam się rozpaść. Sos doprawiamy solą, pieprzem oraz majerankiem opcjonalnie. Na samym końcu dodać miód i wymieszać delikatnie.
Szpinak myjemy, osuszamy i układamy na talerzu. Następnie na szpinak kładziemy usmażoną wątróbkę, którą na sam koniec polewamy sosem żurawinowym.