Opis Wątróbka wieprzowa z cebulą:
Wątróbka wieprzowa z cebulą ma swoich wielbicieli i tyle samo przeciwników. Jednak dobrze usmażona i z odpowiednimi dodatkami to prawdziwy rarytas. Wątróbka wieprzowa różni się od wątróbki drobiowej oczywiście wielkością, ale także smakiem. Drobiowa jest delikatniejsza, a w wieprzowej jest wyczuwalny dość charakterystyczny metaliczny posmak.
Jak dobrze przyrządzić wątróbkę? Musimy pamiętać o kilku ważnych zasadach podczas przygotowywania, aby cieszyć się wspaniałym smakiem dania. Smażenie wątróbki wieprzowej nie różni się praktycznie niczym od smażenia wątróbki drobiowej. Podczas smażenia nie należy nakłuwać wątróbki. Najlepiej przewracać ją szpatułką. Z nakłutej wątróbki wypłynie płyn, który w zetknięciu z gorącym tłuszczem będzie pryskał i parzył. Wątróbkę smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Pamiętajcie o tym, że wątróbkę solimy dopiero na samym końcu.
Należy też pamiętać o tym, że wątróbka jest tanim źródłem substancji odżywczych niezbędnych ludzkiemu organizmowi. Posiada dużo żelaza, który jest niezbędny dla dzieci, kobiet w ciąży czy seniorom. Warto jednak poznać wspaniały smak tego dania i przyrządzać go częściej.
Polecamy Wam również nasze inne przepisy na dania główne.
Składniki:
500 g wątróbki wieprzowej
2 duże cebule
Mąka
Sól, pieprz
Olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Wątróbkę dokładnie myjemy i oczyszczamy z błonek. Następnie wątróbkę porcjujemy na mniejsze kawałki (plastry).
Każdy plaster wątróbki obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju. Smażymy z każdej strony, aż się zarumieni. Pamiętajcie, żeby dobrze usmażyć z 1 strony i dopiero wtedy przewrócić na 2. Zapobiegniecie wtedy pryskaniu.
W międzyczasie cebulę obieramy i kroimy w piórka. Następnie podsmażamy ją na oddzielnej patelni lub w małym rondelku, aż do zarumienienia. Cebulkę dusimy pod przykryciem, a następnie doprawiamy ją solą i pieprzem.
Następnie do wątróbki dodajemy podduszoną cebulę. Całość podgrzewamy jeszcze przez kilka minut.
Gotową wątróbkę przekładamy na talerze z dodatkiem cebulki. Na sam koniec, wątróbkę solimy (już na talerzu).