Opis wątróbka drobiowa:
Wątróbka drobiowa smażona ma swoich wielbicieli i tyle samo przeciwników. Jednak dobrze usmażona i z odpowiednimi dodatkami to prawdziwy rarytas. Należy też pamiętać o tym, że wątróbka jest tanim źródłem substancji odżywczych niezbędnych ludzkiemu organizmowi. Posiada dużo żelaza, który jest niezbędny dla dzieci, kobiet w ciąży czy seniorom. Warto jednak poznać wspaniały smak tego dania i przyrządzać go częściej.
Jednak jak dobrze przyrządzić wątróbkę? Musimy pamiętać o kilku ważnych zasadach podczas przygotowywania, aby cieszyć się wspaniałym smakiem dania. Podczas smażenia nie należy nakłuwać wątróbki. Najlepiej przewracać ją szpatułką. Z nakłutej wątróbki wypłynie płyn, który w zetknięciu z gorącym tłuszczem będzie pryskał i parzył. Wątróbkę smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Pamiętajcie o tym, że wątróbkę solimy dopiero na samym końcu. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na dania główne.
Składniki:
1/2 kg wątróbki drobiowej
2 cebule białe
Olej
Mąka
Sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Wątróbkę dokładnie oczyść, umyj i osusz. Gotową obtaczamy w mące. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Musimy przygotować patelnię z pokrywką, ponieważ wątróbka może trochę pryskać.
Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i wrzucamy na nią pokrojoną cebulę, smażymy do momentu, aż będzie miękka. Następnie do tego dodajemy obtoczoną w mące wątróbkę. Smażymy ją, aż będzie rumiana z każdej strony. Doprawiamy na samym końcu przed podaniem.