Wątróbka drobiowa

Opis wątróbka drobiowa:

Wątróbka drobiowa smażona ma swoich wielbicieli i tyle samo przeciwników. Jednak dobrze usmażona i z odpowiednimi dodatkami to prawdziwy rarytas. Należy też pamiętać o tym, że wątróbka jest tanim źródłem substancji odżywczych niezbędnych ludzkiemu organizmowi. Posiada dużo żelaza, który jest niezbędny dla dzieci, kobiet w ciąży czy seniorom. Warto jednak poznać wspaniały smak tego dania i przyrządzać go częściej.

Jednak jak dobrze przyrządzić wątróbkę? Musimy pamiętać o kilku ważnych zasadach podczas przygotowywania, aby cieszyć się wspaniałym smakiem dania. Podczas smażenia nie należy nakłuwać wątróbki. Najlepiej przewracać ją szpatułką. Z nakłutej wątróbki wypłynie płyn, który w zetknięciu z gorącym tłuszczem będzie pryskał i parzył. Wątróbkę smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Pamiętajcie o tym, że wątróbkę solimy dopiero na samym końcu. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na dania główne.

Składniki:

1/2 kg wątróbki drobiowej
2 cebule białe
Olej
Mąka
Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Wątróbkę dokładnie oczyść, umyj i osusz. Gotową obtaczamy w mące. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Musimy przygotować patelnię z pokrywką, ponieważ wątróbka może trochę pryskać.

Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i wrzucamy na nią pokrojoną cebulę, smażymy do momentu, aż będzie miękka. Następnie do tego dodajemy obtoczoną w mące wątróbkę. Smażymy ją, aż będzie rumiana z każdej strony. Doprawiamy na samym końcu przed podaniem.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.