Opis Warzywa na grilla:
Warzywa na grilla to świetny pomysł na dodatek do tradycyjnego grilla. Warzywa idealnie skomponują się z naszym ulubionym mięsem.
Dla każdego warzywa z grilla oznaczają inne danie. Dla mnie jest to swobodna mieszanina sezonowych warzyw, smaków i kolorów. Oczywiście to jakie warzywa wybieramy zależy tylko i wyłącznie od nas samych. Kiery grillujesz warzywa wystarczy prosta marynata lub mieszanka oleju z przyprawami aby dodać głębokości aromatu.
Warzywa można upiec na grillu elektrycznym, grillu gazowym, na węgiel lub brykiet a nawet w piekarniku lub na patelni. Najważniejsze, aby po grillowaniu warzywa nadal były chrupiące i zachowały swoją elastyczność.
Polecamy Wam nasze inne przepisy na warzywa z grilla oraz inne przepisy na dania z warzywami.
Składniki:
2 papryki czerwone
1 cukinia
1 papryka żółta
3 cebule
3 ząbki czosnku
2 łyżki ziół prowansalskich
80 ml oliwy
Sól
500 g pieczarek
Sposób przygotowania:
Papryki myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w większą kostkę. Cukinię dokładnie myjemy i kroimy w krążki, a cebulę obieramy i kroimy w plastry. Pieczarki dokładnie myjemy lub obieramy i kroimy na pół. Następnie wszystkie warzywa wrzucamy do miski.
Do miski dodajemy również przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę z oliwek i doprawiamy solą oraz ziołami prowansalskimi. Wszystko dokładnie mieszamy, aby przyprawami pokryć wszystkie warzywa.
Następnie gotowe warzywa układamy blaszce aluminiowej lub kratce grillowej. Opiekamy ze wszystkich stron, co jakiś czas mieszając.