Opis Wafelki czekoladowe:
Wafelki czekoladowe są zawsze wspomnieniem mojego dzieciństwa. Zawsze uwielbiałam przygotowywać je w domowym zaciszu razem z moją babcią. Do dnia dzisiejszego uwielbiam wracać do tego przepisu.
Wafle czekoladowe często potocznie nazywane są andrutami czy pischingery.
Przygotowanie takich wafelków w domu są dużo lepsze niż te, które możemy kupić w sklepie. Zazwyczaj to od nas zależy jakich składników używamy i w jakich proporcjach. W ten sposób możemy przygotować wafelki np. z mniejszą ilością cukru czy też z zamiennikiem cukru.
Są proste i ekspresowe do przygotowania. Uwielbiają je zarówno dzieci jak i dorośli.
Polecamy Wam również nasze inne przepisy na ciasta bez pieczenia.
Składniki:
1 opakowanie wafli (ok. 6 sztuk)
100 g cukru
2 łyżki kakao
250 g margaryny
8 łyżek wody
6 łyżek mleka w proszku
Opis przygotowania:
Do rondelka dodajemy margarynę, kakao oraz cukier i wodę. Następnie całość musimy zagotować, mieszając od czasu do czasu.
Następnie całość odstawiamy do ostudzenia. Żeby szybciej masa zrobiła się zimna, możemy garnek wstawić do miski z zimną wodą.
Do przestudzonej masy stopniowo dodajemy mleko w proszku. Następnie całość energicznie mieszamy za pomocą trzepaczki, aby nie powstały nam grudki.
Następnie wafle smarujemy gotową masą czekoladową i układamy jeden na drugim. Ilość poziomów wafli zależy całkowicie od nas. Możemy wykonać mniejsze lub większe.
Gotowe wafle odstawiamy do lodówki na parę godzin. Po tym czasie wafle kroimy na mniejsze części (kwadraty lub prostokąty).