Uszka

Opis Uszka:

Uszka to niewielkie, gotowane w wodzie pierogi, które swoim wyglądem przypominają uszka. Zazwyczaj wypełnione są one farszem, np. mięsnym, grzybowym, serowym czy szpinakowym. Farsz w obecnych czasach możemy dobierać dowolnie, wedle naszych upodobań.

Zazwyczaj podawane są one jako dodatek do barszczu, najczęściej w święta Bożego Narodzenia. W święta nie może zabraknąć tego dania w wielu polskich domach. W tym czasie zawsze robię uszka z farszem grzybowym. Możemy podawać je również jako samodzielne danie.

Dzisiaj zapraszam Was na mój najlepszy przepis na uszka z grzybami.

Polecamy Wam również nasze inne przepisy na dania główne.

Składniki:

400 g mąki pszennej
220 ml wody
1 cebula
Szczypta soli, pieprz
1 łyżka bułki tartej
70 g suszonych grzybów
1 łyżka oleju

Sposób przygotowania:

Na początku suszone grzyby zalewamy i odstawiamy na minimum 1 godzinę, żeby się namoczyły. Po tym czasie wodę odlewamy i dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą grzyby. Następnie wrzucamy je do małego rondelka i ponownie zalewamy je wodą. Garnek stawiamy na małym ogniu i gotujemy je około 1 godziny.

Ugotowane grzyby odlewamy z wody i płuczemy, pozostawiamy do ostudzenia. Gdy będą zimne siekamy je na drobne kawałki.

Następnie cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy ją na małym ogniu, aż się zarumieni na złoty kolor.

Do dużej miski wrzucamy posiekane grzyby, podsmażoną cebulę oraz bułkę tartą. Składniki dobrze ze sobą mieszamy. Następnie doprawiamy całość solą i pieprzem.

Zabieramy się do przygotowywania ciasta. Do dużej miski przesiewamy mąkę. Dolewamy do tego ciepłą wodę oraz olej i dodajemy szczyptę soli. Całość najpierw mieszamy łyżką, natomiast gdy ciasto będzie się już formować, ugniatamy ręką.

Wody dolewamy tyle, aby nasze ciasto było gładkie i łatwo odchodziło od dłoni.

Gotowe ciasto wałkujemy. Małym kieliszkiem/szklanką odciskamy małe placuszki. Do jednego “placuszka” powinno się zmieścić 1/2 łyżeczki farszu. Zlepiamy je w połowie, tak że powstaje pierożek i zlepiamy ze sobą dwa końce. Najłatwiej jest to zrobić “owijając” pierożka wokół palca (wskazującego), wtedy łatwo jest nadać kształt uszka i ładnie można zlepić końce pierożka.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Oceń przepis*
Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.