Przepis na tzatziki

Opis tzatziki:

Tzatziki to grecki dip, najczęściej podawany do dań z grilla, dań pieczonych oraz smażonych. W Grecji Tzatziki podawane są jako przystawka z chlebkami pita. Głównymi składnikami dipu są: jogurt grecki, drobno poszatkowany ogórek oraz czosnek.

Składniki:

400 g jogurtu greckiego
200 g ogórków
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka oliwy z oliwek
Sól, pieprz
1 łyżeczka posiekanych liści mięty oraz koperku

Sposób przygotowania:

Ogórka myjemy, obieramy ze skórki oraz trzemy na tarce o dużych oczkach. Gdy jogurt grecki jest rzadki to musimy odcedzić wodę z potartych ogórków, natomiast jeżeli jest gęsty wodę pozostawiamy. Do miski dodajemy jogurt grecki, przetarte ogórki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę z oliwek, posiekana miętę oraz koperek. Wszystkie składniki dobrze mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Gotowy sos odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut, żeby składniki się połączyły smakiem. Sos podajemy schłodzony.

Więcej przepisów na twój adres email
Zapisz się do newslettera
Dołącz
Możesz zrezygnować w każdej chwili

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here