Opis Truskawki w czekoladzie :
Truskawki w czekoladzie to łatwy w przygotowaniu, a jednocześnie bardzo efektowny i wytworny deser. Jest to również idealny pomysł na oryginalną przystawkę podczas przyjęcia. Truskawki uwielbiają wszyscy, a w połączeniu w kochaną przez wszystkich czekoladą zrobią ogromną furorę.
Jeśli chcecie zrobić jeszcze większe wrażenie, podajcie wtedy do niego szampana lub wino musujące. Przystawka stanie się jeszcze bardziej wykwintna.
Przepis jest banalnie prosty, a jedyne co Was ogranicza, to wyobraźnia. Za każdym razem możemy zmieniać smak naszych truskawek, modyfikować go, eksperymentować dodając do czekolady zioła lub przyprawy. Z przypraw polecam czarny mielony pieprz, pieprz zielony, ostrą paprykę lub wędzoną paprykę.
Polecamy Wam również nasze inne przepisy na desery oraz inne przepisy na przystawki.
Składniki:
1 tabliczka gorzkiej czekolady
Truskawki
1 tabliczka białej czekolady
Opis przygotowania:
Na początku truskawki dokładnie myjemy i osuszamy. Ważne by nie usuwać z nich zielonych szypułek (dodają uroku i lepiej się je truskawki).
Następnie w kąpieli wodnej rozpuszczamy gorzką czekoladę. W tym czasie truskawki ba kilka minut wkładamy do zamrażalnika (nie będą się rozwalały). Rozpuszczając czekoladę musimy pilnować temperatury, aby się nam masa nie przegrzała.
Następnie każdą truskawkę z góry nadziej na długie wykałaczki i po kolei zanurz je w gorzkiej czekoladzie. Wyjmujemy i czekamy chwileczkę, aż czekolada ocieknie.
Kolejno najlepiej każdą truskawkę po zanurzeniu w czekoladzie sprawnym ruchem obracamy do góry nogami i koniec wykałaczki wbijamy w kawałek styropianu. Pozostawiamy tak do zastygnięcia.
Kiedy wszystkie truskawki zamoczymy w gorzkiej czekoladzie, zajmujemy się białą czekoladą. Również roztapiamy ją w kąpieli wodnej. Następnie na zastygniętych truskawkach wykałaczką rysujemy wzorki z rozpuszczonej białej czekolady. Możemy je ozdabiać teraz wedle naszego uznania.
Gdy czekolady zastygną, zdejmujemy truskawki delikatnie z wykałaczek i układamy na talerzu. Najlepiej jeszcze schłodzić je w lodówce, ale już przed samym podaniem wyjmijmy je minimum 10 minut wcześniej.