Opis Trufle z ciecierzycy:
Trufle z ciecierzycy to świetny deser, który nie wymaga pieczenia. Dosłownie wystarczy nam tylko kilka minut, aby delektować się ich wyśmienitym smakiem.
Wielkim plusem tego deseru jest fakt, że jest to deser wegański. Zapewne wielu z Was na samą myśl o ciecierzycy w deserze ucieknie gdzie pieprz rośnie. Ale spokojnie, gwarantuję Wam, że raz ich spróbujecie i już nigdy nie wyobrazicie sobie innego lepszego deseru.
Ja pierwszy raz przygotowałam te trufle dla swoich przyjaciół na przyjęcie. Oczywiście powiedziałam, że są to trufle, ale nie mówiłam co jest ich głównym składnikiem. I wiecie co…? Zajadali się nimi wszyscy. Nawet Ci, którzy zawsze usiekali przed strączkami.
Chcecie zaskoczyć swoją drugą połówkę w walentynki? Przygotujcie dla niej/niego te trufle, a wieczór stanie się jeszcze przyjemniejszy i z pewnością złapiecie ogromnego plusa. Trufle są bardzo proste do przygotowania i na pewno nawet kuchenny laik je przygotuje.
Polecamy Wam również nasze inne przepisy na walentynki oraz przepisy na ciasta bez pieczenia.
Składniki:
1 puszka ciecierzycy (200 g)
5 łyżek syropu z agawy (bądź miodu)
2 łyżki rodzynek
60 g oleju kokosowego
2 łyżki kakao (plus 100 g do dekoracji)
2 łyżki suszonych śliwek
100 g gorzkiej czekolady
Opis przygotowania:
Do wysokiego naczynia dodajemy ciecierzycę, kakao, syrop z agawy oraz olej kokosowy. Następnie wszystkie składniki blendujemy na jednolitą masę.
Suszone śliwki oraz rodzynki siekamy na drobno. Następnie owoce również dodajemy do wcześniej powstałej masy. Całość dokładnie mieszamy przy pomocy łopatki.
Następnie gotową masę odstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę do schłodzenia.
Po tym czasie z gotowej masy formujemy w dłoniach kulki o średnicy 1,5-2 cm. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Następnie gotowe trufle obtaczamy kolejno w roztopionej czekoladzie oraz w kakao.