Każdy kolejny rok przynosi wiele zmian w różnych dziedzinach życia, to czas modyfikacji pomysłów, wyznaczania nowych celów i realizowania marzeń.. Nowe trendy dotyczą nie tylko odzieży, architektury, stylu życia, ale także… jedzenia i gastronomii. Rok 2018 zapowiada się rokiem wielu ciekawych pomysłów i nowości. O tym, czego można spodziewać w branży restauracyjnej, jakie nowości będą mieli okazję poznać miłośnicy poznawania smaków, opowiada Szymon Kohut – właściciel Krakowskiej Szkoły Restauratorów – miejsca, w którym jedzenie jest zawsze na pierwszym miejscu. Szereg konsultacji, pomoc restauratorom, niezliczone kursy kulinarne czy balistyczne na najwyższym poziomie – właśnie tym szczyci się Krakowska Szkoła Restauratorów.
Współczesne życie w dużych miastach sprawia, że coraz więcej osób jada swoje posiłki „na mieście”. Brak czasu na domowe gotowanie, chęć próbowania nowych smaków, odwiedzania ciekawych miejsc z dobrą kuchnią, pretekst do częstszych spotkań z przyjaciółmi czy miłych chwil z ukochanym to jedynie kilka z powodów stołowania się poza domem. Również sytuacja finansowa poprawia się z roku na rok u wielu osób, przez co mogą oni pozwolić sobie na większe eksperymenty kulinarne i częstsze wypady do knajpek, restauracji i miejsc, gdzie można dobrze zjeść.
Już od kilku lat świadomi konsumenci stawiają na jedzenie zdrowe, różnorodność w odżywianiu, próbowanie nowych smaków. Jednocześnie nie zawsze jest czas na to, by zjeść obiad czy kolacje w spokoju, dość często należy zabierać cos na wynos. Odpowiedzią na to zapotrzebowanie jest wiele ofert restauratorów wydających posiłki zdrowe i tanie w krótkim czasie.
Obok takich miejsc istnieją również lokale promujące tzw. slow food – filozofię delektowania się posiłkiem, w otoczeniu ludzi o podobnym światopoglądzie, świadomych produktów, z których zostało przyrządzone danie. Bez pośpiechu i patrzenia na zegarek… Ten trend również w roku 2018 będzie się nasilał i prowokował do zastanowienia się nad tym, co jemy i jak jemy.
Branża restauracyjna będzie w 2018 roku przeżywać ponowny zachwyt kuchnią regionalną. Produkty dostępne lokalnie będą bardzo chętnie wykorzystywane do przyrządzania posiłków, a trend smakowania regionalnych dań pozwoli umocnić pewna tożsamość kulturową. Obok takiej kuchni silnie rozwijać się będzie także promocja regionalnych piw. Z pewnością będą prawdziwą kropką nad i w smakowaniu najpyszniejszych dań w każdym regionie Polski.
Absolutnym novum będą trendy food waste – absolutny zakaz marnowania jedzenia. Niewiele osób wie, że nawet z obierków jarzyn czy naci marchewki można zrobić prawdziwe kulinarne perełki. Obok tego trendu rozwijać się będzie street food, a także pop-up, czyli tymczasowe projekty restauracyjne. Dzięki nim konsumenci będą mieli okazje poznać wiele smaków, których być może na co dzień nie mają szansy spróbować. Jak mówi Szymon Kohut z www.ksr.net.pl, prawdziwym przełomem roku 2018 będzie “…jedzenie hybrydowe, które dopuszcza łączenie kilku potraw i technik przygotowania posiłków. W efekcie czego możemy liczyć na niesztampowy obiad czy niespotykaną kolację. Kolejna nowość to neo-bistro, czyli autorska kuchnia, z nowoczesnym menu z cenami dla przeciętnego konsumenta”