Opis Tradycyjny barszcz:
Tradycyjny barszcz to klasyczna staropolska zupa, która jest uwielbiana przez każdego.
Barszcz jest popularna zupą z wielu krajach Europy Środkowej i Wschodniej. Chociaż składniki zupy różnią się w zależności od regionu, to niezmiennym i podstawowym składnikiem są buraki czerwone.
Jeżeli chodzi o tradycyjny barszcz czerwony to zawiera on buraki, cebulę, czosnek, marchew i seler naciowy, które są wyczuwalne w zupie. Obrane i pokrojone w kostkę buraki są gotowane z różnymi warzywami, dając piękny kolor i wspaniały aromat.
Zupę możemy podawać jako pierwsze danie na obiedzie czy przystawkę. Należy wtedy dobrać odpowiednią ilość do podania. Barszcz ze względu na całe warzywa, które zostają w zupie, jest dosyć syty.
Sprawdź również inne nasze przepisy na zupy.
Składniki:
4 średnie buraki czerwone (obrane i pokrojone w kostkę)
1 cebula
4 ząbki czosnku
2 marchewki
1 łodyga selera naciowego
1 łyżka masła
Ziele angielskie (3 szt.)
Liść laurowy (1 szt.)
1 łyżeczka cukru
Woda
2 łyżki octu jabłkowego
Sól, pieprz
Natka pietruszki
Śmietana gęsta
Sposób przygotowania:
W garnku roztapiamy masło. Następnie dodajemy do tego pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy na małym ogniu, aż cebula będzie miękka i delikatnie się zeszkli.
Następnie dodajemy do tego pokrojone w kostkę buraki, pokrojoną w słupki marchewkę oraz pokrojony w kostkę seler. Dodajemy również do tego liść laurowy oraz ziele angielskie. Całość musimy wymieszać z roztopionym masłem.
Następnie dodajemy wodę, tyle by zakryć wszystkie warzywa. Doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy aż warzywa będą w całości miękkie.
Garnek zdejmujemy ognia. Następnie dodajemy do tego cukier, pieprz, sól oraz ocet jabłkowy i całość delikatnie i dokładnie mieszamy.
Gotowy barszcz podajemy z odrobiną gęstej śmietany oraz posypujemy posiekaną natką pietruszki.