Grillowanie to jedna z najprzyjemniejszych form spędzania wolnego czasu z przyjaciółmi, bądź najbliższymi członkami rodziny w czasie ciepłych dni. Nie jest tajemnicą, że zwyczaj ten przywędrował do nas ze Stanów Zjednoczonych i szybko zakorzenił się na naszych ziemiach, stając jedną z ulubionych rozrywek Polaków. Nic dziwnego – wspólne jedzenie pysznych posiłków nie tylko daje przyjemność, ale również zbliża ludzi. Czy jednak jest to jedyny, interesujący sposób przyrządzania potraw?
Amerykańska tradycja
Jak wiadomo grillowanie to tradycja, która przywędrowała do Europy ze Stanów Zjednoczonych. Było tam znane już w czasach kolonialnych, a każdy z wieku regionów posiada swoje własne sposoby przygotowywania konkretnych potraw na grillu.
Warto przy tym zwrócić uwagę, że za oceanem już jakiś czas temu odeszło się od grillowania tradycyjnego, wymagającego używania węgla drzewnego lub brykietu. W Stanach Zjednoczonych zaczęto używać grilli gazowych lub elektrycznych, co wynika z obecnej świadomości społeczeństwa, jakie zagrożenie stanowią substancje, które wydzielają się w procesie spalania wcześniejszych paliw.
Z tego względu również w Europie zwrócono uwagę na problem substancji rakotwórczych, zawartych nie tylko w dymie, ale również w przygotowanych potrawach. Z tego względu zaczęto coraz częściej wykorzystywać zdrowszą wersję grillowania, a co za tym idzie, nastąpił duży postęp technologiczny. Dzięki niemu powoli doganiamy Amerykę – przynajmniej, jeśli chodzi o zdrowsze przyrządzenie potraw.
Zalety grilli gazowych
Grille gazowe odznaczają się szeregiem zalet. Przede wszystkim przygotowywane na nich posiłki są zdrowe i zawierają minimalną ilość tłuszczu. Jednocześnie są wygodne w obsłudze i pozwalają na dokładną kontrolę temperatury. Co więcej, są łatwiejsze w czyszczeniu i bardziej odporne na niesprzyjające warunki atmosferyczne. Dzięki temu, iż nie wydziela się z nich irytujący dym, istnieje możliwość używania takiego urządzenia nawet na własnym balkonie czy tarasie.
Ale jak uzyskać aromat dawnego grilla?
Jednocześnie jednak wiele osób zarzuca, że przyrządzone na grillu gazowym potrawy nie posiadają takiego aromatu, jak te z tradycyjnego paleniska. Jednakże istnieje sposób, który sprawi, że potrawy będą miały unikatowy i charakterystyczny smak oraz zapach. Polega on na wędzeniu.
Decydując się na zakup grilla gazowego, warto dokupić do niego od razu żeliwną skrzynkę do wędzenia. Jest to grube, wykonane z żeliwa “pudełko”, do którego można włożyć odpowiednie zrębki wędzarnicze. W komorze należy umieścić odpowiednio namoczone wióry z wybranego drzewa. Tak przygotowaną skrzynkę układa się na blachach aromatyzera, znajdujących się pod rusztami grilla.
Dzięki wysokiej temperaturze, wiórki drzewne zaczną się tlić, a uwalniający się z nich dym nada odpowiedniego aromatu przyrządzanemu mięsu.
Wędzenie dzięki marce Koler jest w pełni bezpieczne!
W sklepie koler.pl, w zakładce dotyczącej wędzenia, którą znajdziesz po adresem: https://koler.pl/kategoria-produktu/akcesoria/wedzenie/, zaoferowano różnego rodzaju zrębki wędzarnicze. Pochodzą one z różnych gatunków drzew, na przykład z jabłoni, śliwy, gruszy, ale także wiele innych. Dzięki wybraniu konkretnego gatunku, będziesz mógł zapewnić sobie niepowtarzalny aromat potraw, związany z olejkami eterycznymi, które znajdowały się w drewnie. Warto wspomnieć, że więcej drewienek zostanie użytych, tym bardziej aromatyczne będzie mięso, co oznacza, iż sam możesz zdecydować o intensywności zapachu i smaku.
Wybierając zrębki wędzarnicze od marki Koler, możesz mieć pewność, że decydujesz się na najwyższą jakość, ponieważ pochodzą one tylko ze starannie wyselekcjonowanych drzew z upraw ekologicznych. Nie zawierają związków impregnujących i konserwujących, a także – dzięki specjalnej obróbce – nie są narażone na powstawanie pleśni, osiedlenie się w nich owadów, czy pojawienie drobnoustrojów. Wszystkie zrębki wędzarnicze przechodzą ścisłą kontrolę, za którą odpowiedzialne są takie organy jak Państwowy Instytut Sanitarny czy Państwowy Zakład Higieny.