Opis Tortellini z parmezanem i kiełbasą:
Tortellini z parmezanem i kiełbasą to ciekawa propozycja na danie obiadowe czy kolację.
Tradycyjne, włoskie tortellini to makaronowe pierożki, które mogą mieć farsz mięsny (szynka, kurczak, mięso mielone) lub wegetariański (ser, szpinak, grzyby, warzywa). Tortellini możemy kupić zarówno świeże jak i suszone. Za każdym razem gotujemy je w osolonej wodzie.
Próbowałam już wielu równych sałatek. Fantazjowałam również z tortellini. Jednak postanowiłam tym razem zrobić coś w stylu sałatki z tortellini. Jemy ją na zimno, więc jest idealna na przyjęcia. W tym przypadku tortellini daje nam wyrazisty smak. Ja zazwyczaj używam tortellini z dodatkiem szynki parmeńskiej. Jednak jeżeli wolicie możecie użyć również innych.
Polecamy Wam również nasze inne przepisy na dania główne oraz inne przepisy na sałatki.
Składniki:
300 g kiełbasy lub włoskiego salami
1 opakowanie tortellini (z szynką parmeńską)
50 g sera gorgonzola
200 ml śmietany
20 g tartego parmezanu
1 łyżka masła
Sól, pieprz
Natka pietruszki
Opis przygotowania:
Zaczynamy od ugotowania tortellini zgodnie z zaleceniem na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzamy z wody i odstawiamy.
Następnie w rondelku rozgrzewamy masło. Dodajemy do tego również ser gorgonzola oraz śmietanę. Całość podgrzewamy cały czas mieszając, aż wszystkie składniki się rozpuszczą.
Na oddzielnej patelni podsmażamy pokrojoną w plastry kiełbasę lub pokrojone salami.
Następnie ugotowane tortellini mieszamy w misce z przygotowanym sosem serowym. Dodajemy kiełbasę oraz doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Na końcu całość posypujemy startym parmezanem oraz posiekaną natką pietruszki.