Tort tęcza

Opis Tort tęcza:

Tort tęcza to piękny, kolorowy tor, który robi ogromne wrażenie wizualne. Jeżeli chcecie uradować swoje dzieci, polecam przygotować im właśnie taki tort. Sprawdzi się idealnie na dziecięcych przyjęciach ale także jest idealny dla dorosłych.

Tor z zewnątrz nie wyróżnia się niczym niezwykłym. Przypomina wręcz tradycyjne torty, które zawsze przygotowujemy. Natomiast to przekrojeniu zaskakuje nas kolorowym wnętrzem. Tort składa się z kilku warstw. Każda warstwa posiada biszkopt innego koloru. Stąd właśnie nazwa tęcza.

Przygotowanie tortu wymaga trochę cierpliwości i czasu, ponieważ każdy biszkopt należy przygotować oddzielnie. Warto jednak go zrobić, ponieważ jest przepyszny.

Polecamy Wam również nasze inne przepisy na ciasta.

Składniki na biszkopt:

210 g cukru
3 łyżeczki cukru waniliowego
120 g mąki ziemniaczanej
360 g masła
6 łyżeczek proszku do pieczenia
6 jajek
300 g mąki pszennej
6 łyżeczek mleka

Składniki na masę:

500 ml słodkiej śmietany 30- 36%
3 łyżki cukru pudru
500 g serka mascarpone

Składniki dodatkowe:

Barwniki spożywcze w żelu (fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy i czerwony)
Kolorowe groszki

Opis przygotowania:

Zaczynamy od przygotowania biszkoptów. Masło z cukrem oraz cukrem waniliowym utrzeć na puszystą masę. Ubijając dodajemy kolejno po jednym jajku. Następnie mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Mikser ustawiamy na najniższe obroty. Następnie mleko oraz wymieszaną mąkę stopniowo dodajemy do masy.

Następnie ciasto dzielimy na 6 równych części. Każdą część masy przekładamy do osobnych miseczek. Każdą masę mieszamy z innym barwnikiem. Wszystko dokładnie mieszamy.

Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Następnie gotową masę przekładamy do tortownicy. Kolejni każdą masę pieczemy osobno przez 10-15 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie po upieczeniu ściągnąć obręcz i gorące ciasto przełożyć do góry dnem na blat wyłożony papierem do pieczenia.

Biszkopty pozostawiamy do ostygnięcia.

Następnie w tym czasie przygotowujemy krem. Do miski dodajemy zimną śmietanę oraz zimny serek mascarpone. Miksujemy całość na gładką i puszystą masę. Pod koniec ubijania dodać cukier puder.

Na paterze układać po kolei blaty: fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy oraz czerwony i przekładać je kremem. Na końcu cały tort obłożyć resztą kremu. Następnie górę tortu dekorujemy kolorowymi groszkami wedle uznania.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.