Opis:

Tort czekoladowy, to pyszna propozycja na tort na wszelkie okazje. Idealny na pochmurne dni, na poprawę samopoczucia czy na wyjątkowe okazje. Co poprawia humor lepiej niż czekolada? Ogromny tort czekoladowy. Obłędnie czekoladowy, wilgotny i pyszny tort, któremu nie sposób się oprzeć.

Składniki:

400 g czekolady gorzkiej lub deserowej (60%)
200 g masła
160 g mąki pszennej
1 łyżka rozpuszczonej kawy
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1/2 łyżeczki sody
25 g kakao gorzkiego
400 g brązowego cukru
2 jajka
100 ml jogurtu naturalnego
250 ml śmietany kremówki 30%

Sposób przygotowania:

200 g czekolady łamiemy na kosteczkę i wrzucamy do rondelka. Dodajemy do tego pokrojone w kostkę masło oraz rozpuszczoną w zimnej wodzie kawę (w 120 ml). Całość podgrzewamy na małym ogniu, aż składniki zaczną się rozpuszczać. Odstawiamy z ognia, cały czas mieszając, aż wszystkie składniki dokładnie się rozpuszczą.

Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy do tego szczyptę soli, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz kakao. Wrzucamy 300 g brązowego cukru i całość dokładnie mieszamy ze sobą. Do oddzielnej miski wbijamy jajka i dokładnie je roztrzepujemy mikserem na jednolitą masę. Do jajek dodajemy jogurt naturalny i mieszamy.

Do jednej miski przekładamy masę z jajek, masę z czekolady oraz mąkę z dodatkami. Wszystkie składniki delikatnie mieszamy ze sobą łyżką. Tortownicę należy wyłożyć papierem do pieczenia i wysmarować masłem. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160 stopni. Gotową masę ciasta przelewamy do tortownicy i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez ok. 1,5 godziny. Po upieczeniu musimy sprawdzić patyczkiem czy jest już ciasto suche. Ciasto studzimy. Gdy ciasto jest już zimne, kroimy na 3 części.

W tym czasie przygotowujemy masę do tortu. 200 g czekolady łamiemy na kostkę i wrzucamy do miski. Do rondelka wlewamy śmietanę i dodajemy do tego 100 g cukru. Podgrzewamy całość, prawie do zagotowania. następnie śmietankę dodajemy do czekolady. Wszystko mieszamy, aż czekolada się rozpuści. Masa powinna być gładka i gęsta. Pozostawiamy do ostygnięcia.

Pierwszy blat ciasta układamy na paterze. Smarujemy blat częścią masy i przykrywamy drugim blatem. Ponownie smarujemy częścią masy i przykrywamy ostatnim blatem ciasta. Całe ciasto smarujemy masą czekoladową. Możemy posmarować również boki ciasta. Masę czekoladową możemy przełożyć do rękawa cukierniczego i ozdobić górę tortu. Tort możemy również udekorować świeżymi owocami.

Więcej przepisów na twój adres email
Zapisz się do newslettera
Dołącz
Możesz zrezygnować w każdej chwili

7 KOMENTARZE

  1. 1,5 godziny piec, a mój piekarnik lubi przypalać… Można otworzyć w trakcie, żeby dać folię aluminiową czy lepiej najpierw dać folię, a potem dopiec?

    Wiem, lepiej kupić nowy piecyk…
    Przepis rewelacyjny, szczególnie dla początkujących w kuchni lub tych co mało pieczą…

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here