Tatar wołowy

Opis Tatar wołowy:

Tatar wołowy to klasyk w polskiej kuchni. Jest to jedna z najpopularniejszych polskich przekąsek na zimno. Jest to łatwy i szybki do przygotowania przepis.

Aby tatar był najlepszy na świecie, powinien być spełniony jeden ważny warunek. Mięso na tatar musi być świeże. Od razu po przyjściu do domu z taką wołowiną, schowaj ją do lodówki. Między kupnem a spożyciem powinno minąć jak najmniej czasu. Dlatego w miarę możliwości przygotuj tatar i podaj go od razu.

To bardzo prosta i szybka przekąska, która zachwyci wszystkich. To doskonały pomysł na małe danie na imprezę, przystawkę przed dużym rodzinnym obiadem lub smakowitą kolację.

Polecamy Wam również nasze inne przepisy na przystawki.

Składniki:

300 g wołowiny (najlepiej polędwicy wołowej)
2 ogórki kiszone
3 żółtka
1 mała cebula
1 łyżeczka ostrej musztardy
Sól, pieprz
Szczypiorek

Opis przygotowania:

Na początku zabieramy się od przygotowania mięsa. Następnie oczyszczamy je dokładnie z błon i drobno siekamy.

Następnie cebulę, ogórki kiszone i szczypiorek drobno siekamy. Mięso wrzucamy do miski i dodajemy do niego musztardę oraz doprawiamy solą i pieprzem. Następnie całość dokładnie mieszamy ze sobą.

Na talerzy, czy jak w moim przypadku na ozdobnej desce wykładamy w okrągłej formie mięso. Na środku robimy niewielkie wgłębienie i następnie w to wbijamy jedno żółtko. Obok układamy obok siebie posiekaną cebulę, ogórka oraz szczypiorek. Następnie na sam koniec mięso doprawiamy świeżo mielonym pieprzem.

Możemy podawać z dodatkiem pieczywa.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Oceń przepis*
Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.