
Opis Tatar wołowy:
Tatar wołowy to klasyk w polskiej kuchni. Jest to jedna z najpopularniejszych polskich przekąsek na zimno. Jest to łatwy i szybki do przygotowania przepis.
Aby tatar był najlepszy na świecie, powinien być spełniony jeden ważny warunek. Mięso na tatar musi być świeże. Od razu po przyjściu do domu z taką wołowiną, schowaj ją do lodówki. Między kupnem a spożyciem powinno minąć jak najmniej czasu. Dlatego w miarę możliwości przygotuj tatar i podaj go od razu.
To bardzo prosta i szybka przekąska, która zachwyci wszystkich. To doskonały pomysł na małe danie na imprezę, przystawkę przed dużym rodzinnym obiadem lub smakowitą kolację.
Polecamy Wam również nasze inne przepisy na przystawki.
Składniki:
300 g wołowiny (najlepiej polędwicy wołowej)
2 ogórki kiszone
3 żółtka
1 mała cebula
1 łyżeczka ostrej musztardy
Sól, pieprz
Szczypiorek
Opis przygotowania:
Na początku zabieramy się od przygotowania mięsa. Następnie oczyszczamy je dokładnie z błon i drobno siekamy.
Następnie cebulę, ogórki kiszone i szczypiorek drobno siekamy. Mięso wrzucamy do miski i dodajemy do niego musztardę oraz doprawiamy solą i pieprzem. Następnie całość dokładnie mieszamy ze sobą.
Na talerzy, czy jak w moim przypadku na ozdobnej desce wykładamy w okrągłej formie mięso. Na środku robimy niewielkie wgłębienie i następnie w to wbijamy jedno żółtko. Obok układamy obok siebie posiekaną cebulę, ogórka oraz szczypiorek. Następnie na sam koniec mięso doprawiamy świeżo mielonym pieprzem.
Możemy podawać z dodatkiem pieczywa.