Tarta z malinami

Opis tarta z malinami:

Tarta z malinami uwielbiam ją! Możemy je przyrządzać na wiele różnych sposobów, na słono oraz słodko. Ostatnio moją ulubioną stała się tarta ze świeżymi malinami. Bardzo szybko ją przygotujemy w domu, a na pewno smakiem i wyglądem zachwyci każdego. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na ciasta.

Składniki:

250 g mąki pszennej
100 g masła
1 jajko
4 łyżki cukru
250 g serka mascarpone
250 ml śmietanki 30% lub 36%
150 g białej czekolady
1 opakowanie świeżych malin

Sposób przygotowania:

Na stolnicę przesiewamy mąkę, do tego dodajemy masło, jajko oraz cukier. Całość ugniatamy na jednolite ciasto. Następnie ciasto ugnieść w kulkę i odstawić do lodówki na ok. godzinę.

Następnie ciasto należy rozwałkować i przenosimy do formy. Wykładamy nim dno oraz boki. Ciasto na dnie nakłuwamy widelcem. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 190 stopni. Ciasto przykrywamy folią i na to obciążenie. Tak przygotowane ciasto wkładamy na ok 15 minut do piekarnika. Po tym czasie zdejmujemy obciążenie i folię i pieczemy jeszcze przez 5 minut, aż uzyska złotawy kolor. Po upieczeniu należy ostudzić.

Przygotowujemy masę. Białą czekoladę wraz ze śmietaną rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do miski wrzucamy serek mascarpone, 2 jajka oraz mieszankę z białej czekolady. Wszystkie składniki miksujemy ze sobą. Tak przygotowaną masę wylewamy na spód ciasta. Ponownie wstawiamy całość do piekarnika o temperaturze 180 stopni na ok. 15 minut, aż masa zastygnie. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i na wierzchu układamy gęsto maliny, delikatnie je dociskamy do kremu.

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.