Opis tarta z kremem karmelowym:

Tarta z kremem karmelowym to przepyszne ciasto na kruchym spodzie z delikatnym karmelowym wnętrzem. Myślę, że kto raz spróbuje solonego karmelu, ten z pewnością powróci do tego połączenia.

Uwaga! Tarta jest bardzo słodka 🙂 Polubi ją każdy, kto uwielbia słodkości.

Składniki:

Spód:
200 g mąki pszennej
100 g masła
1 jajko
Szczypta soli

Karmel:
100 g cukru
150 ml śmietanki 30%
1/2 szklanki wody
1/4 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do tego zimne masło (100g) i siekamy nożem, aż ciasto będzie przypominać kruszonkę. Następnie dodajemy jajko, cukier i sól i szybko zagniatamy. Formujemy kulę, owijamy folią i odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie formę wykładamy ciastem, nakłuwamy spód i ponownie odstawiamy do lodówki.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Ciasto wykładamy z lodówki, wykładamy papierem do pieczenia i obciążamy ciasto (np.fasolą lub ryżem). Pieczemy przez 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy obciążnik i pieczemy jeszcze przez 10 minut. Odstawiamy do wystudzenia.

Przechodzimy do przygotowania masy karmelowej. Do garnka wsypujemy cukier i dodajemy wodę. Gotujemy do czasu, aż uzyskamy złoty kolor karmelu. Następnie dodajemy do tego sól i stopniowo śmietankę. Doprowadzamy do bulgotania. Kiedy masa zgęstnieje i uzyska ciemnobrązowy kolor przelewamy na ostudzony spód.

Przed podaniem tarta powinna być schłodzona.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here