Tarta z kremem karmelowym

Opis tarta z kremem karmelowym:

Tarta z kremem karmelowym to przepyszne ciasto na kruchym spodzie z delikatnym karmelowym wnętrzem. Myślę, że kto raz spróbuje solonego karmelu, ten z pewnością powróci do tego połączenia. Polecamy również inne nasze przepisy na ciasta.

Uwaga! Tarta jest bardzo słodka 🙂 Polubi ją każdy, kto uwielbia słodkości.

Składniki:

Spód:
200 g mąki pszennej
100 g masła
1 jajko
Szczypta soli

Karmel:
100 g cukru
150 ml śmietanki 30%
1/2 szklanki wody
1/4 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do tego zimne masło (100g) i siekamy nożem, aż ciasto będzie przypominać kruszonkę. Następnie dodajemy jajko, cukier i sól i szybko zagniatamy. Formujemy kulę, owijamy folią i odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie formę wykładamy ciastem, nakłuwamy spód i ponownie odstawiamy do lodówki.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Ciasto wykładamy z lodówki, wykładamy papierem do pieczenia i obciążamy ciasto (np.fasolą lub ryżem). Pieczemy przez 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy obciążnik i pieczemy jeszcze przez 10 minut. Odstawiamy do wystudzenia.

Przechodzimy do przygotowania masy karmelowej. Do garnka wsypujemy cukier i dodajemy wodę. Gotujemy do czasu, aż uzyskamy złoty kolor karmelu. Następnie dodajemy do tego sól i stopniowo śmietankę. Doprowadzamy do bulgotania. Kiedy masa zgęstnieje i uzyska ciemnobrązowy kolor przelewamy na ostudzony spód.

Przed podaniem tarta powinna być schłodzona.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.