
Opis tarta z dyni:
Tarta z dyni, zaczynam dalsze eksperymenty z dynią. Próbowałam już krem z dyni, w którym się zakochałam. Teraz czas na moje ulubione tarty.
Masa dyniowa smakuje trochę jak delikatna masa budyniowo-waniliowa. Natomiast kruche ciasto jest idealne – bardzo smaczne i kruchutkie. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na ciasta.
Składniki:
250 g mąki tortowej
3 duże jajko
50 g cukru pudru
125 g masła
500 ml tłustego mleka
500 g obranej dyni
200 g cukru
1 laska wanilii
Sposób przygotowania:
Zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta. Na stolnicę przesiewamy mąkę i cukier. Dodajemy do tego pocięte w kostkę masło. całość ugniatamy do momentu uzyskania konsystencji przypominającej kruszonkę. Rozklepujemy jajko (1 sztukę) w miseczce i dodajemy je do powstałej masy. Następnie dodajemy do tego również mleko (2-3 łyżki). Zagniatamy wszystko do uzyskania jednolitej masy. Formujemy kulkę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut.
W tym czasie możemy przygotować masę dyniową. Dynię kroimy w kostkę i wrzucamy ją do garnka. Do tego dodajemy również cukier oraz wanilię, przeciętą na pół z wyskrobanymi ziarenkami. Całość zalewamy mlekiem i doprowadzamy do zagotowania. Po tym czasie zmniejszamy ogień i trzymamy jeszcze, aż do miękkości dyni. Następnie garnek ściągamy z ognia, wyrzucamy wanilię oraz pozostałe składniki miksujemy na gładką masę. Odstawiamy do ostygnięcia.
Po 30 minutach wyciągamy ciasto z lodówki. Formę do tarty smarujemy masłem, oprószamy bułką tartą i wykładamy ciastem. Nakłuwamy ciasto widelcem po całej powierzchni. Wsadzamy do zamrażalnika na 10-15 minut, by ciasto dobrze się schłodziło.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Ciasto wyjmujemy, przykrywamy papierem do pieczenia, obciążamy fasolą lub ryżem i wkładamy do piekarnika na 15 min. Po tym czasie usuwamy papier z obciążeniem i pieczemy jeszcze przez 15 min. Ciasto wyjmujemy i zmniejszamy temperaturę do 160 stopni.
2 pozostałe jajka roztrzepujemy na jednolitą masę. Następnie jajka mieszamy z ostudzoną masą dyniową, najlepiej przy użyciu blendera. Gotową masę przelewamy na ciasto. Ponownie pieczemy przez 40-45 minut, aż masa będzie sztywna. Musimy uważać żeby masy dyniowej nie wysuszyć i po dotknięciu powinna być sprężysta. Po upieczeniu odkładamy do wystudzenia.
Podajemy z bitą śmietaną lub lodami.