Tarta z kurczakiem i pieczarkami

Opis Tarta z kurczakiem i pieczarkami:

Tarta z kurczakiem i pieczarkami to świetna opcja na ciekawy obiad lub wystawną kolację. Najlepsza jest na kruchym spodzie. Możemy podawać ją na słodko i słono. Ja jednak zdecydowałam się na wtrawną formę tarty, czyli z dodatkiem kurczaka i pieczarek.

Składniki:

200 g mąki pszennej
ok. 2/3 szklanki zimnej wody
szczypta soli
100 g masła
filet z piersi kurczaka
300 g pieczarek
cebula
2 jajka
150 g śmietany 18%
200 g żółtego sera
zioła prowansalskie
ok 4 łyżki oleju
sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Na początek przesiewamy mąkę na stolnicę i dodajemy do tego sól i masło. Masło siekamy nożem, aż powstanie kruszonka. Następnie dodajemy do tego wodę i całość ugniatamy ze sobą. Po uformowaniu kuli z ciasta, odkładamy je do lodówki na ok pół godziny.

W tym czasie przygotowujemy farsz. Siekamy w drobną kostkę cebulę. Pieczarki czyścimy i kroimy w plastry. Rozgrzewamy olej na patelni i wrzucamy cebulę, do momentu zeszklenia się. Następnie do tego dodajemy pieczarki. Smażymy aż woda odparuje.

Kurczaka kroimy na bardzo małe kawałki i smażymy na innej patelni. Po usmażeniu dodajemy do pieczarek. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.

Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty. Dno musimy ponakłuwac widelcem. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni. Wkładamy ciasto do piekarnika na 15-20 minut. Tak podpieczone ciasto wyjmujemy i wykładamy wcześniej przygotowanym farszem. Następnie w misce musimy roztrzepać jajka ze śmietaną i zalać nasza tartę. Wierzch posypujemy startym serem. Wkładamy ponownie do piekarnika na ok 30 minut. Tarta jest gotowa, gdy jaja będą całkowicie ścięte.

Tartę można podać jako sycący obiad w różnych wersjach na słodko sprawdź inne przepisy na ciasta

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Oceń przepis*
Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.