Opis:

Tarta to świetna opcja na ciekawy obiad lub wystawną kolację. Najlepsza jest na kruchym spodzie. Możemy podawać ją na słodko i słono. Ja jednak zdecydowałam się na wtrawną formę tarty, czyli z dodatkiem kurczaka i pieczarek.

Składniki:

200 g mąki pszennej
ok. 2/3 szklanki zimnej wody
szczypta soli
100 g masła
filet z piersi kurczaka
300 g pieczarek
cebula
2 jajka
150 g śmietany 18%
200 g żółtego sera
zioła prowansalskie
ok 4 łyżki oleju
sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Na początek przesiewamy mąkę na stolnicę i dodajemy do tego sól i masło. Masło siekamy nożem, aż powstanie kruszonka. Następnie dodajemy do tego wodę i całość ugniatamy ze sobą. Po uformowaniu kuli z ciasta, odkładamy je do lodówki na ok pół godziny.

W tym czasie przygotowujemy farsz. Siekamy w drobną kostkę cebulę. Pieczarki czyścimy i kroimy w plastry. Rozgrzewamy olej na patelni i wrzucamy cebulę, do momentu zeszklenia się. Następnie do tego dodajemy pieczarki. Smażymy aż woda odparuje.

Kurczaka kroimy na bardzo małe kawałki i smażymy na innej patelni. Po usmażeniu dodajemy do pieczarek. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.

Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty. Dno musimy ponakłuwac widelcem. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni. Wkładamy ciasto do piekarnika na 15-20 minut. Tak podpieczone ciasto wyjmujemy i wykładamy wcześniej przygotowanym farszem. Następnie w misce musimy roztrzepać jajka ze śmietaną i zalać nasza tartę. Wierzch posypujemy startym serem. Wkładamy ponownie do piekarnika na ok 30 minut. Tarta jest gotowa, gdy jaja będą całkowicie ścięte.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here