Opis tarta czekoladowo karmelowa:

Tarta czekoladowo karmelowa to niesamowity i pyszny deser. Najlepszy kruchy spód z warstwą ciągnącego się karmelu i grubą warstwą czekolady. Ja używam czekolady mlecznej, ponieważ nikt w domu nie lubi gorzkiej czekolady. Wy natomiast możecie użyć mleczną lub gorzką wedle uznania.

Od kiedy upiekłam tarte czekolado-karmelową, stała się moją ulubioną wśród tart.

Składniki:

170 g czekolady
60 g cukru pudru
1 jajko
150 g masła
60 g cukru pudru
Sól
180 g cukru
50 ml wody
45 ml śmietany kremówki 36% + 3/4 szklanki
1 łyżka miodu

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do tego zimne masło (100g) i siekamy nożem, aż ciasto będzie przypominać kruszonkę. Następnie dodajemy jajko, cukier i sól i szybko zagniatamy. Formujemy kulę, owijamy folią i odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie formę wykładamy ciastem, nakłuwamy spód i ponownie odstawiamy do lodówki.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Ciasto wykładamy z lodówki, wykładamy papierem do pieczenia i obciążamy ciasto (np.fasolą lub ryżem). Pieczemy przez 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy obciążnik i pieczemy jeszcze przez 10 minut. Odstawiamy do wystudzenia.

Przygotowujemy warstwę karmelową. W rondelku gotujemy wodę, miód i cukier. Gotujemy do rozpuszczenia składników. Kolor karmelu powinien być bursztynowo-złoty. Garnuszek zdejmujemy z palnika. Dodajemy do tego masło i śmietanę (45 ml). Mieszamy do rozpuszczenia. Ponownie gotujemy na małym ogniu przez minutę. Gotową masę karmelową wylewamy na spód ciasta. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.

Przygotowujemy czekoladową masę. Do małego garnuszka wlać kremówkę, podgrzać i doprowadzić do wrzenia. Zdejmujemy z palnika i dodajemy posiekaną czekoladę i odstawiamy na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, do uzyskania gładkiego sosu czekoladowego. Masę czekoladową wylewamy na schłodzoną masę karmelową.

Całość musimy schować do lodówki do całkowitego stężenia.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here