Opis tagliatelle ze szpinakiem:
Tagliatelle ze szpinakiem, są wielbiciele i przeciwnicy tego dania. Pamiętam, że jako dziecko bardzo nie lubiłam szpinaku. Kojarzył mi się z bezpłciową breją. Teraz nie wyobrażam sobie kuchni bez tego pysznego warzywa. Jest tyle cudownych sposób na jego wykorzystanie, że aż trudno wypróbować wszystkie. Zapraszam na tagliatelle ze szpinakiem to bardzo smaczne danie. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na dania główne.
Składniki:
200 g makaronu tagliatelle
300 g świeżego szpinaku
1 ząbek czosnku
1 pierś z kurczaka
1 łyżka oliwy extra vergine
100 ml śmietany 18%
Pieprz, sól
Opis przygotowania:
Na początku gotujemy makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy pokrojoną w paski pierś z kurczaka. Pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
Szpinak dokładnie myjemy. Kroimy, ale na niezbyt drobno. Szpinak wrzucamy na patelnię i smażymy aż zwiędnie. Dodajemy do tego śmietanę oraz makaron (makaron najlepiej dodać bezpośrednio z garnka). Razem z dodaniem makaronu, dodajemy również odrobinę wody, w której gotował się makaron. Wszystko razem mieszamy ze sobą. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość smażymy jeszcze przez kilka minut.