Tacos przepis

Opis Tacos przepis :

Tacos przepis to najsłynniejsze danie uliczne w Meksyku. To danie znajdziemy prawie na każdym rogu tego kraju. Zaletą tego dania jest szybkość przygotowania. Ja pokochałam kuchnię meksykańską za kolory, które widnieją w potrawach na naszych talerzach, a tacos pokazuje właśnie wszystko co najlepsze z tej kuchni. Obecnie jest wiele sposobów przygotowania tego dania. Ja jednak zapraszam na wersję z mięsem mielonym. Polecamy również inne przepisy na dania główne.

Składniki:

500 g mięsa mielonego
100 g fasoli czerwonej
1 pomidor
1 czerwona papryka
100 g kukurydzy
1 cebula
Kilka listków sałaty
2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy
sól, pieprz
1 cebula czerwona
100 g mąki kukurydzianej
50 g mąki pszennej
Pół szklanki gorącej wody
Przyprawa tacos (zamiennie mogą być inne ostre przyprawy)
Sos taco (zapraszam do zrobienia swojego sosu)

Składniki na sos taco:
1 cebula
2 papryki czerwone
2 ząbki czosnku
1 łyża oliwy
1/2 łyżki chili, ziół prowansalskich, mielonej kolendry
1 puszka pomidorów bez skórki
sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Na początku przygotujemy sos taco. Cebulę kroimy na drobna kostkę, która podsmażamy na patelni do zeszklenia. Następnie dodajemy pokrojona paprykę i smażymy. Do całości dodajemy pomidory. Do całości dodajemy chili, czosnek, zioła prowansalskie, kolendrę oraz doprawiamy solą i pieprzem. Całość dusimy przez ok godzinę na małym ogniu.

Zabieramy się do przygotowania placków. Mąkę pszenną mieszamy z kukurydzianą. Dodajemy do tego pół łyżeczki soli i wlewamy gorącą wodę. Wszystko dokładnie mieszamy ze sobą. Ciasto wyrabiamy tradycyjnie jak ciasto, do uzyskania zwartej kuli. Ciasto wałkujemy i wykrawamy niewielkie koła i posypujemy przyprawą tacos. Placki smażymy na suchej patelni, obustronnie, aż się zarumienią. Gotowy placek zwijamy w muszelkę i zostawiamy do ostygnięcia.

Na końcu przygotowujemy farsz. Na początku smażymy drobno pokrojoną cebulę. Dodajemy do tego mięso mielone oraz sól i pieprz. Całość dalej smażymy. Paprykę kroimy w słupki, a  kukurydzę i fasolę odcedzamy. Pomidory kroimy w kosteczkę. Na wcześniej przygotowanych plackach układamy mięso mielone oraz pokrojone warzywa. Podajemy z przygotowanym sosem taco. Najlepiej podawać na ciepło.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.