Opis Tacos przepis :
Tacos przepis to najsłynniejsze danie uliczne w Meksyku. To danie znajdziemy prawie na każdym rogu tego kraju. Zaletą tego dania jest szybkość przygotowania. Ja pokochałam kuchnię meksykańską za kolory, które widnieją w potrawach na naszych talerzach, a tacos pokazuje właśnie wszystko co najlepsze z tej kuchni. Obecnie jest wiele sposobów przygotowania tego dania. Ja jednak zapraszam na wersję z mięsem mielonym. Polecamy również inne przepisy na dania główne.
Składniki:
500 g mięsa mielonego
100 g fasoli czerwonej
1 pomidor
1 czerwona papryka
100 g kukurydzy
1 cebula
Kilka listków sałaty
2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy
sól, pieprz
1 cebula czerwona
100 g mąki kukurydzianej
50 g mąki pszennej
Pół szklanki gorącej wody
Przyprawa tacos (zamiennie mogą być inne ostre przyprawy)
Sos taco (zapraszam do zrobienia swojego sosu)
Składniki na sos taco:
1 cebula
2 papryki czerwone
2 ząbki czosnku
1 łyża oliwy
1/2 łyżki chili, ziół prowansalskich, mielonej kolendry
1 puszka pomidorów bez skórki
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Na początku przygotujemy sos taco. Cebulę kroimy na drobna kostkę, która podsmażamy na patelni do zeszklenia. Następnie dodajemy pokrojona paprykę i smażymy. Do całości dodajemy pomidory. Do całości dodajemy chili, czosnek, zioła prowansalskie, kolendrę oraz doprawiamy solą i pieprzem. Całość dusimy przez ok godzinę na małym ogniu.
Zabieramy się do przygotowania placków. Mąkę pszenną mieszamy z kukurydzianą. Dodajemy do tego pół łyżeczki soli i wlewamy gorącą wodę. Wszystko dokładnie mieszamy ze sobą. Ciasto wyrabiamy tradycyjnie jak ciasto, do uzyskania zwartej kuli. Ciasto wałkujemy i wykrawamy niewielkie koła i posypujemy przyprawą tacos. Placki smażymy na suchej patelni, obustronnie, aż się zarumienią. Gotowy placek zwijamy w muszelkę i zostawiamy do ostygnięcia.
Na końcu przygotowujemy farsz. Na początku smażymy drobno pokrojoną cebulę. Dodajemy do tego mięso mielone oraz sól i pieprz. Całość dalej smażymy. Paprykę kroimy w słupki, a kukurydzę i fasolę odcedzamy. Pomidory kroimy w kosteczkę. Na wcześniej przygotowanych plackach układamy mięso mielone oraz pokrojone warzywa. Podajemy z przygotowanym sosem taco. Najlepiej podawać na ciepło.