Kuchnia włoska cieszy się w Polsce ogromną popularnością. Jest jednocześnie niezwykle prosta, ale też bardzo efektowna i naprawdę smaczna. Restauracje włoskie są mocno oblegane przez klientów, a dania z tego kraju często przygotowywane są także w polskich domach. Kuchnia włoska, ze względu na to, że prawie każdy ją lubi, sprawdza się jako motyw przewodni na przyjęciach i imprezach. Jak przygotować prawdziwe włoskie przyjęcie i jakie dania najlepiej się na nim sprawdzą? Dowiedz się, jak poczuć prawdziwie włoski klimat bez konieczności wyjazdu!
Proste, ale wyjątkowo smaczne, czyli włoskie przystawki
Jednym z największych atutów kuchni włoskiej, jest jej prostota. Dania serwowane w prawdziwych włoskich restauracjach oraz domach robione są często z zaledwie kilku składników, które odpowiednio ze sobą połączone i przyprawione dają niezwykły smak. Włoskie przystawki serwowane na rodzinnych spotkaniach również charakteryzują się prostotą i można bardzo szybko je przygotować. Jeśli do ich przyrządzenia wykorzystasz wysokiej jakości, włoskie składniki, to mimo niewielkiego nakładu pracy na pewno będą naprawdę smaczne. Zachwycą Twoich gości, którzy poczują się jak na prawdziwej włoskiej uczcie.
Jako przystawki na przyjęcie inspirowane Włochami, warto podać na przykład świeżą oliwę z oliwek wysokiej jakości z odrobiną czosnku wraz z jasnym pieczywem, na przykład bagietką. Sprawdzą się także miseczki z zielonymi i czarnymi oliwkami, deska włoskich serów oraz orzeźwiający melon zawinięty w wysokiej jakości szynkę dojrzewającą. Dobrym pomysłem będą także mini kanapki z serem ricotta, pokrojonymi na plasterki figami i miodem oraz gotowana zielona fasolka podawana z pistacjowym pesto. Nie powinno także zabraknąć bardzo klasycznej sałatki caprese, czyli białej mozzarelli ułożonej na przemian z plastrami pomidora, udekorowanej dodatkowo bazylią.
Włoska pasta zawsze na pierwszym miejscu
Przystawki w kuchni włoskiej odgrywają niezwykle istotną rolę, jednak to nie one grają pierwsze skrzypce na prawdziwie włoskich przyjęciach. Po zaostrzeniu apetytu drobnymi przekąskami w akompaniamencie dobrego wina lub aperitivo, przychodzi czas na dania główne. W tym przypadku również nie warto przesadnie kombinować i najlepiej postawić na proste dania, które zasmakują każdemu. Na takiej uczcie nie powinno oczywiście zabraknąć króla włoskiej kuchni, czyli makaronu z odpowiednimi sosami. W kwestii doboru konkretnego rodzaju warto upewnić się, czt goście nie mają jakichś specjalnych wymagań.
Na przyjęcia idealnie sprawdzi się włoska lasagne z mięsem wołowym i sosem pomidorowym oraz beszamelem. Jest to potrawa bardzo sycąca i podzielna, dzięki czemu idealnie sprawdza się na większych imprezach. Kluczem do sukcesu są włoskie składniki: makaron oraz ser i naprawdę dobre, świeże mięso. Aby mieć pewność, że są one naprawdę wysokiej jakości, warto odwiedzić sklep z włoskimi produktami. Poza lasagne można przyrządzić również najprostsze włoskie pasty, takie jak carbonara, która zasmakuje właściwie każdemu, makaron puttanesca czy klasyczne i niezwykle proste aglio e olio. Jako dodatek wystarczy sałata skropiona oliwą lub inna bardzo prosta sałatka i prawdziwie włoska uczta gotowa!