Opis Szwedzkie klopsiki wegańskie:
Szwedzkie klopsiki wegańskie to pyszna propozycja na obiad czy kolację dla osób, które nie jedzą mięsa. Ich smak jest nieziemski, według mnie niczym nie odstępują tym z mięsa. Polecam je wszystkim, przekonają się nawet miłośnicy mięsa.
Chyba każdy z nas zna te małe słynne klopsiki, czy to z mięsa czy w wersji wegańskiej. Każdy z nas widział je w słynnej sieciówce z meblami.
Możecie mi wierzyć lub nie, ale bez względu na wszystko musicie spróbować tych klopsików. Są obłędnie pyszne – leciutkie, pulchniutkie, w ogóle nie czuć, że są wegańskie. Uwierzcie mi, że podając je największemu miłośnikowi mięsa z całą pewnością nie znajdzie wielkiej różnicy. W tych również się zakocha.
Przepis jest prosty i szybki do przygotowania. Osoby nie znające kuchni wegańskiej również sobie z nimi poradzą.
Polecamy Wam również nasze inne przepisy wegetariańskie.
Składniki:
1 puszka ciecierzycy
100 g mrożonego zielonego groszku
200 g kukurydzy
200 g marchewek
100 g liści jarmużu
1 cebula
1/2 czerwonej papryki
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
Bułka tarta
1 płaska łyżeczka curry
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
1 płaska łyżeczka kuminu
Olej
Sposób przygotowania:
Marchewkę obieramy i zmusimy ją zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Następnie również jarmuż oraz czerwoną paprykę siekamy drobno.
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Dodajemy cebulę, marchewkę oraz jarmuż i podsmażamy na niewielkim ogniu, aż warzywa zmiękną, a nadmiar wody odparuje.
Mrożony groszek zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilka minut. Następnie po tym czasie odsączamy go z wody razem z kukurydzą.
Ciecierzycę również odsączamy z zalewy. Następnie przekładamy ją do miski i miksujemy blenderem na gładka masę. Dodajemy również groszek, kukurydzę i podsmażone warzywa, całość ponownie miksujemy blenderem. Następnie dodajemy również sól, pozostałe przyprawy oraz bułkę tartą. Całość dokładnie mieszamy. Masa powinna być bardzo gęsta.
Z gotowej masy formujemy klopsiki. Za pomocą łyżki nabieramy porcję masy klopsikowej i w rękach formujemy małe kulki.
Klopsiki można upiec w piekarniku lub usmażyć na patelni.
Aby je upiec, należy ułożyć je obok siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, delikatnie posmarować olejem za pomocą pędzelka i piec w 180 stopniach przez około 20 minut. Jeżeli jednak je smażymy, używamy do tego tylko odrobiny tłuszczu. Ze względu na brak jajka mają tendencję do chłonięcia tłuszczu.