Szwedzkie klopsiki wegańskie

Opis Szwedzkie klopsiki wegańskie:

Szwedzkie klopsiki wegańskie to pyszna propozycja na obiad czy kolację dla osób, które nie jedzą mięsa. Ich smak jest nieziemski, według mnie niczym nie odstępują tym z mięsa. Polecam je wszystkim, przekonają się nawet miłośnicy mięsa.

Chyba każdy z nas zna te małe słynne klopsiki, czy to z mięsa czy w wersji wegańskiej. Każdy z nas widział je w słynnej sieciówce z meblami.

Możecie mi wierzyć lub nie, ale bez względu na wszystko musicie spróbować tych klopsików. Są obłędnie pyszne – leciutkie, pulchniutkie, w ogóle nie czuć, że są wegańskie. Uwierzcie mi, że podając je największemu miłośnikowi mięsa z całą pewnością nie znajdzie wielkiej różnicy. W tych również się zakocha.

Przepis jest prosty i szybki do przygotowania. Osoby nie znające kuchni wegańskiej również sobie z nimi poradzą.

Polecamy Wam również nasze inne przepisy wegetariańskie.

Składniki:

1 puszka ciecierzycy
100 g mrożonego zielonego groszku
200 g kukurydzy
200 g marchewek
100 g liści jarmużu
1 cebula
1/2 czerwonej papryki
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
Bułka tarta
1 płaska łyżeczka curry
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
1 płaska łyżeczka kuminu
Olej

Sposób przygotowania:

Marchewkę obieramy i zmusimy ją zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Następnie również jarmuż oraz czerwoną paprykę siekamy drobno.
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Dodajemy cebulę, marchewkę oraz jarmuż i podsmażamy na niewielkim ogniu, aż warzywa zmiękną, a nadmiar wody odparuje.
Mrożony groszek zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilka minut. Następnie po tym czasie odsączamy go z wody razem z kukurydzą.
Ciecierzycę również odsączamy z zalewy. Następnie przekładamy ją do miski i miksujemy blenderem na gładka masę. Dodajemy również groszek, kukurydzę i podsmażone warzywa, całość ponownie miksujemy blenderem. Następnie dodajemy również sól, pozostałe przyprawy oraz bułkę tartą. Całość dokładnie mieszamy. Masa powinna być bardzo gęsta.
Z gotowej masy formujemy klopsiki. Za pomocą łyżki nabieramy porcję masy klopsikowej i w rękach formujemy małe kulki.
Klopsiki można upiec w piekarniku lub usmażyć na patelni.
Aby je upiec, należy ułożyć je obok siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, delikatnie posmarować olejem za pomocą pędzelka i piec w 180 stopniach przez około 20 minut. Jeżeli jednak je smażymy, używamy do tego tylko odrobiny tłuszczu. Ze względu na brak jajka mają tendencję do chłonięcia tłuszczu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.