Opis sznycel z kurczaka:
Sznycel z kurczaka to bardzo prosty i szybki przepis na smaczny obiad. Zapraszam na przepis na sznycel z kurczaka ze staropolskim akcentem. Pewnie znajdzie się wielu wielbicieli tego prostego, smacznego i szybkiego dania! Można wykonać go w wielu wariantach na przykład z ananasem i serem lub pieczarkami. Napiszcie w komentarzach, jaka wersja króluje na Waszych stołach. Do tej potrawy jako dodatek możemy polecić również przepisy na sałatki
Składniki:
1 pierś z kurczaka (podwójna)
1 jajko
1 łyżka mleka
1/2 szklanki bułki tartej
Olej do smażenia
2 łyżeczki miodu
1 łyżeczka octu balsamicznego
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich, słodkiej papryki, przyprawy do kurczaka
Szczypta soli czosnkowej
Sposób przygotowania:
Do małej miseczki dodajemy zioła prowansalskie, słodka paprykę, przyprawę do kurczaka, szczyptę soli czosnkowej, ocet balsamiczny oraz miód. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą. Pierś z kurczaka dzielimy na 4 porcje. Każdą część ponacinać tak żeby nie były za grube i delikatnie rozklep. Kawałki mięsa należy dokładnie natrzeć przygotowana wcześniej marynatą. Tak przygotowane mięso przykrywamy folia i odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Jajko należy rozklepać i wymieszać z mlekiem. Na inny półmisek wysypujemy bułkę tartą. Kawałki kurczaka maczamy na przemian w jajku oraz bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju na patelni. Smażymy z każdej strony, aż się kurczak zarumieni.
Możemy podawać z frytkami, ziemniakami , surówką oraz sałatką.