Przepis na sznycel z kurczaka

Opis sznycel z kurczaka:

Sznycel z kurczaka to bardzo prosty i szybki przepis na smaczny obiad. Zapraszam na przepis na sznycel z kurczaka ze staropolskim akcentem.

Składniki:

1 pierś z kurczaka (podwójna)
1 jajko
1 łyżka mleka
1/2 szklanki bułki tartej
Olej do smażenia
2 łyżeczki miodu
1 łyżeczka octu balsamicznego
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich, słodkiej papryki, przyprawy do kurczaka
Szczypta soli czosnkowej

Sposób przygotowania:

Do małej miseczki dodajemy zioła prowansalskie, słodka paprykę, przyprawę do kurczaka, szczyptę soli czosnkowej, ocet balsamiczny oraz miód. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą. Pierś z kurczaka dzielimy na 4 porcje. Każdą część ponacinać tak żeby nie były za grube i delikatnie rozklep. Kawałki mięsa należy dokładnie natrzeć przygotowana wcześniej marynatą. Tak przygotowane mięso przykrywamy folia i odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Jajko należy rozklepać i wymieszać z mlekiem. Na inny półmisek wysypujemy bułkę tartą. Kawałki kurczaka maczamy na przemian w jajku oraz bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju na patelni. Smażymy z każdej strony, aż się kurczak zarumieni.

Możemy podawać z frytkami, ziemniakami , surówką.

Więcej przepisów na twój adres email
Zapisz się do newslettera
Dołącz
Możesz zrezygnować w każdej chwili

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here