
Opis Szaszłyki z baraniny:
Szaszłyki z baraniny, czyli czas na męskie grillowanie. Baranina jest uważana jako mięso dla prawdziwych mężczyzn. Jednak szaszłyk z baraniny to danie nie dla wszystkich. Wiele osób nie przepada za smakiem tego mięsa. Proponujemy jednak, abyście spróbowali mojego przepisu. Jeżeli szaszłyki są przygotowane w dobry sposób to z pewnością zasmakują zarówno wielbicielom tego mięsa jak i przeciwnikom.
Jeśli zaczynamy grillowanie powinniśmy przede wszystkim myśleć o najlepszej jakości mięsie. Z tego nie można rezygnować, gdyż większość smaku potrawy pochodzi właśnie od mięsa. Przyprawy mają jedynie za zadanie podkreślić jego smak. Żeby osiągnąć jak najlepsze rezultaty należy odkroić nadmiar tłuszczu.
Najważniejszą zasadą jest powolne, długie i dokładne pieczenie. Zawsze lepsze jest wolne pieczenie niż pieczenie na bardzo silnym i gwałtownym ogniu. Przy grillu nie należy się spieszyć. Wówczas mięsa będą soczyste i aromatyczne.
Polecamy Wam również nasze inne przepisy na szaszłyki.
Składniki:
1 kg baraniny (udziec)
1 łyżeczka pieprzu
5 cebul
1 łyżeczka soli białej
3 łyżki natki pietruszki
Sposób przygotowania:
Mięso dokładnie myjemy, Odkrawamy nadmiar tłuszczu i następnie kroimy w dużą kostkę.
Do większej miski wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Następnie dodajemy do tego również pokrojone mięso oraz natkę pietruszki, sól i pieprz. Całość dokładnie mieszamy, aby całe mięso było pokryte przyprawami oraz cebulę.
Mięso w taki sposób odstawiamy do lodówki najlepiej na 24 godziny.
Po tym czasie gotowe mięso nadziewamy na patyczki do szaszłyków i pieczemy na grillu. Grillujemy około 5-10 minut ( w zależności jak bardzo wypieczone mięso lubisz), często je przewracając.