Opis Szaszłyki z ananasem boczkiem i kurczakiem:
Szaszłyki z ananasem boczkiem i kurczakiem to bardzo proste i smaczne danie z grilla. Szaszłyki te możemy również znaleźć pod nazwą szaszłyki hawajskie, a to z powodu ananasa którego tam używamy.
Słodki ananas świetnie komponuję się z mięsem z piersi kurczaka, według mnie dopełnieniem są plastry wędzonego boczku. Takie szaszłyki świetnie wpasują się w sezon grillowy, ale możemy je przygotować także na rodzinne imprezy. Wówczas możemy je upiec w piekarniku czy na grillu elektrycznym.
Jeżeli lubicie połączenie owoców z mięsem, te szaszłyki będą idealne dla Was. Przepis jest bardzo prosty. Jedynie czasochłonne może być samo nadziewanie składników na patyczki. Ale to już tak samo jak przy wszystkich szaszłykach.
Polecamy Wam również nasze inne przepisy na szaszłyki.
Składniki:
400 g piersi z kurczaka
200 g boczku wędzonego w plastrach
1 ząbek czosnku
200 g ananas
Oliwa z oliwek
1/3 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
1/3 łyżeczki tymianku
1 łyżeczka suszonego oregano
1/3 łyżeczki chili w proszku
1/2 łyżeczki wędzonej papryki
Sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Piersi kurczaka kroimy w w niedużą kostkę (ok. 1 cm) i wrzucamy do miski. Następnie dodajemy do tego starty czosnek, 1 łyżkę oliwy z oliwek, kurkumę, kolendrę, tymianek, suszone oregano, chili w proszku, wędzoną paprykę oraz sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy, tak aby pokryć całe mięso przyprawami.
Ananasa kroimy w taką samą kostkę co kurczaka. Podobnie kroimy również boczek.
Następnie wszystkie składniki nabijamy kolejno na patyczki (mięso z kurczaka, boczek wędzony i ananas). Gotowe szaszłyki skrapiamy delikatnie oliwą z oliwek i doprawiamy jeszcze solą do smaku. Odstawiamy na pół godziny, w międzyczasie szaszłyki 2-3 razy obracamy.
Grillujemy z obu stron, aby mięso doszło w całości. Podajemy na ciepło.