Opis Szaszłyki warzywne:
Szaszłyki warzywne to świetny dodatek na odrobinę zdrowia podczas grilla. Nadeszła wiosna, słoneczna pogoda, więc to idealny okres na grilla w ogrodzie. Jednak żeby chociaż odrobinę odmienić naszego grilla proponuję przygotować szaszłyki, ale tym razem warzywne. Cieszą i oko i podniebienie. To lekka i zdrowa propozycja dania z rusztu.
Oczywiście jest to przepis, który możecie przygotować nie tylko na grilla w ogrodzie. Idealnie sprawdzą się również do pieczenia w piekarniku czy grillu elektrycznym. Możemy więc przygotowywać je jako dodatek do obiadu.
Jeśli dobrze dobierzemy grillowane składniki, ograniczymy ilość soli i postawimy na duży dodatek warzyw, możemy cieszyć się smacznym i zdrowym obiadem. Szaszłyki im bardziej kolorowe, tym będą smaczniejsze. Oczywiście warzywa możemy dobierać wedle naszego upodobania. Pamiętajcie jednak, że warzywa powinny być świeże i o temperaturze pokojowej. Należy pamiętać, że warzywa grillują się bardzo szybko, wystarczy zaledwie kilka minut.
Polecamy Wam również nasze inne przepisy na szaszłyki oraz inne przepisy na dania z grilla.
Składniki:
3 papryki (zielona, czerwona i żółta)
2 cebule czerwone
1 cukinia
20 pomidorków koktajlowych
Pieczarki mini (bądź duże przekrojone na pół)
Odrobina oliwy
Sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Każdą z papryk kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w plasterki, natomiast cukinię myjemy i kroimy w grubsze plastry. Pomidorki koktajlowe myjemy i zostawiamy w całości.
Następie na patyczki do szaszłyków nadziewamy nasze warzywa. Kolejność możemy dobierać wedle naszego uznania bądź możecie je przygotować zgodnie ze zdjęciem. Następnie gotowe szaszłyki spryskujemy/polewamy oliwą i doprawiamy solą oraz pieprzem.
Pieczemy szaszłyki na grillu bądź w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni przez około 30 minut.
spoko