Opis:

Szarlotka jest to ciasto, które składa się z półkruchego ciasta i owoców jabłek. W wielu miejscach zawsze podawane jest na ciepło z dodatkiem lodów śmietankowych. Moim zdaniem ciasto jest tak świetne, że nie trzeba niczym ulepszać.

Składniki:

3 szklanki mąki pszennej
2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
250 g masła
2 łyżeczki cukru wanilinowego
3 jajka
2 kg jabłek
1 łyżeczka cynamonu

Sposób przygotowania:

Do większej miski wrzucamy mąkę, 1 szklankę cukru, cukier wanilinowy, masło, jaka oraz proszek do pieczenia. Wszystko ugniatamy na jednolitą masę. Ciasto dzielimy na 2 części, owijamy folią i odstawiamy do lodówki na ok. godzinę.

W tym czasie możemy przygotować jabłka. Jabłka obieramy i kroimy na niewielkie kawałki i następnie wrzucamy je na patelnię. Dodajemy cukier, cukier wanilinowy oraz cynamon. Wszystko razem podsmażamy, aby się nie rozpadło.

Po godzinie wyjmujemy ciasto z lodówki. Jedną część rozwałkować i ułożyć formę do tarty. Ponownie wstawiamy na chwilę do lodówki. W tym czasie ubijamy białka z odrobiną cukru.

Formę z ciastem wyjmujemy i układamy podsmażone jabłka. Na wierzch polewamy pianą z białek. Drugą część ciasta rozwałkować i pociąć na równe paski. Tymi paskami przykrywamy wierzch naszego ciasta. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 175 stopni. Ciasto wstawiamy do piekarnika na ok. godzinę. Po upieczeniu możemy opruszyć ciasto cukrem pudrem.

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here