Szakszuka

Opis Szakszuka:

Szakszuka to słynne śniadanie kuchni bliskowschodniej. Najprawdopodobniej pochodzi z południowego wybrzeża Morza Śródziemnego. Rozpowszechnione również w Izraelu.

Szakszuka w dosłownym tłumaczeniu oznacza “wielki bałagan”. W rzeczywistości tak na prawdę wygląda. Jest to sos składający się z pomidorów, papryki i cebuli, który gotujemy na patelni z dodatkiem jajek sadzonych. Całe danie na końcu posypujemy świeżą kolendrą. Całość delikatnie mieszamy tworząc tzw. bałagan.

Mamy wiele odmian tego dania, np. z kiełbasą, rybami, mięsem czy też z serami. Mimo, iż danie wygląda na skomplikowane to w rzeczywistości jest bardzo łatwe i szybkie.

Polecamy Wam również nasze inne przepisy na śniadanie.

Składniki:

4 pomidory
2 duże jajka
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 papryczka chili
0,5 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka cukru
0,5 łyżeczki kminku rzymskiego
2 łyżki oliwy
Sól, pieprz
Świeża kolendra

Opis przygotowania:

Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Następnie cebulę obieramy, kroimy w kostkę i szklimy na patelni.

Następnie z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy ją w kostkę. Również dodajemy na rozgrzaną patelnię. Dodajemy do tego również posiekany drobno czosnek oraz papryczkę chili. Wszystko podsmażamy.

Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Następnie również dodajemy je na patelnię. Wszystko gotujemy, aż sos się zredukuje przez około 6-7 minut.

Doprawiamy pieprzem, solą, cukrem oraz kminkiem. Dalej gotujemy do uzyskania jednolitej masy.

Następnie do całości wbijamy jajka i gotujemy, aż białko się zetnie. Przed podaniem posypujemy posiekaną świeżą kolendrą.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.