Szakszuka

Opis Szakszuka:

Szakszuka to słynne śniadanie kuchni bliskowschodniej. Najprawdopodobniej pochodzi z południowego wybrzeża Morza Śródziemnego. Rozpowszechnione również w Izraelu.

Szakszuka w dosłownym tłumaczeniu oznacza “wielki bałagan”. W rzeczywistości tak na prawdę wygląda. Jest to sos składający się z pomidorów, papryki i cebuli, który gotujemy na patelni z dodatkiem jajek sadzonych. Całe danie na końcu posypujemy świeżą kolendrą. Całość delikatnie mieszamy tworząc tzw. bałagan.

Mamy wiele odmian tego dania, np. z kiełbasą, rybami, mięsem czy też z serami. Mimo, iż danie wygląda na skomplikowane to w rzeczywistości jest bardzo łatwe i szybkie.

Polecamy Wam również nasze inne przepisy na śniadanie.

Składniki:

4 pomidory
2 duże jajka
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 papryczka chili
0,5 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka cukru
0,5 łyżeczki kminku rzymskiego
2 łyżki oliwy
Sól, pieprz
Świeża kolendra

Opis przygotowania:

Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Następnie cebulę obieramy, kroimy w kostkę i szklimy na patelni.

Następnie z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy ją w kostkę. Również dodajemy na rozgrzaną patelnię. Dodajemy do tego również posiekany drobno czosnek oraz papryczkę chili. Wszystko podsmażamy.

Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Następnie również dodajemy je na patelnię. Wszystko gotujemy, aż sos się zredukuje przez około 6-7 minut.

Doprawiamy pieprzem, solą, cukrem oraz kminkiem. Dalej gotujemy do uzyskania jednolitej masy.

Następnie do całości wbijamy jajka i gotujemy, aż białko się zetnie. Przed podaniem posypujemy posiekaną świeżą kolendrą.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Oceń przepis*
Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.