Jak poprawić wiosną odporność organizmu? Jednym z cennych sojuszników są przepyszne syropy, które można dodawać do herbaty, kawy i posiłków na słodko. Oczywiście, muszą to być syropy z naturalnych składników – jak znaleźć ten idealny smak dla siebie?

Dlaczego warto sięgać po syropy?

Wiosna to dość trudny okres dla naszego zdrowia. Pogoda zmienia się gwałtownie, co oznacza duże skoki temperatury i ciśnienia, a po zimie organizm jest najczęściej osłabiony, dlatego gorzej radzi sobie z infekcjami i jest podatniejszy na przeróżne choroby.

Odporność organizmu można zwiększać na wiele sposobów, a to, co znajduje się w codziennej diecie, ma ogromny wpływ na kondycję organizmu – każdego dnia trzeba sobie dostarczyć odpowiednią ilość witamin i minerałów. Co pod tym względem syropy mają do zaoferowania? Całkiem sporo, jeśli tylko są na bazie naturalnych składników. Zwykły cukier, poza przyjemnym smakiem, nie jest zbyt wartościowy, dlatego warto go zastępować naturalnymi słodzikami, a owoce są świetnym zamiennikiem.

 

Niebanalne smaki

Wybór smaków jest bardzo szeroki, od słodkich malin po kwaskową żurawinę. Na wiosnę szczególnie polecane są owoce bogate w witaminę C, czyli głównie cytrusy, ale też gruszki, truskawki, porzeczki, owoce dzikiej róży.

Trzeba jednak mieć na uwadze, że nie każdy owocowy syrop będzie wartościowym dodatkiem do wiosennej diety – zawsze należy dokładnie sprawdzić skład i wybierać tylko takie produkty, które są na bazie naturalnych składników, jak na przykład syropy dostępne na eterno.pl.

Nie należy też przesadzać z ilością spożywanego syropu – jest on bardzo smaczny i lepszy od standardowych słodzików, ale to wciąż cukier, który w nadmiarze nie przysłuży się naszemu zdrowiu.

 

Cenny imbir

Nie tylko owoce mają prozdrowotną moc. Ma ją także imbir – znana od wieków aromatyczna przyprawa, stosowana nie tylko w kuchni, ale i w medycynie naturalnej. Imbir wzmacnia odporność, pomaga w zwalczaniu infekcji, przyspiesza oczyszczanie organizmu z toksyn. Ma ciekawy, korzenny smak, który jednak nie wszystkim pasuje, dlatego warto szukać syropów z dodatkiem owoców, jak na przykład syrop imbirowo-pomarańczowy albo imbirowo-limonkowy.

Z korzennych smaków godne polecenia są także syropy z dodatkiem cynamonu. Cynamon, podobnie jak imbir, działa wzmacniająco, dostarcza dużo witamin oraz pierwiastków (m.in. wapń, żelazo, potas, magnez), i świetnie się łączy z owocami cytrusowymi.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.