Opis Surówka z kapusty:
Surówka z kapusty – zarówno w wersji świeżej, jak i kiszonej kapusta doskonale sprawdza się w surówkach i sałatkach. Surówka z białej kapusty i marchewki to idealny dodatek do obiadu. Jest bardzo prosta i szybka do przygotowania.
Polecamy Wam również nasze inne przepisy na surówki.
Składniki:
1/4 główki białej kapusty
1 marchewka
1/2 cebuli
3 łyżki oliwy z oliwek
1/2 pęczka koperku
1 łyżeczka cukru
1,5 łyżeczki octu winnego
Sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Białą kapustę szatkujemy i wrzucamy do miski. Cebulę kroimy w małą kostkę, marchewkę obieramy i szatkujemy. Następnie wszystko dodajemy do kapusty. Całość solimy i odstawiamy na ok. 15-20 minut.
W tym czasie możemy przygotować sos do surówki. Do rondelka dodajemy ocet winny, cukier oraz oliwę. Całość musimy zagotować i odstawiamy do ostudzenia.
Po ok. 20 min. odsączamy z kapusty powstały płyn. Następnie dodajemy do tego poszatkowany koperek oraz sos. Całość mieszamy i gotowe.