Sałatka z kapusty

Opis Surówka z kapusty:

Surówka z kapusty – zarówno w wersji świeżej, jak i kiszonej kapusta doskonale sprawdza się w surówkach i sałatkach. Surówka z białej kapusty i marchewki to idealny dodatek do obiadu. Jest bardzo prosta i szybka do przygotowania.

Polecamy Wam również nasze inne przepisy na surówki.

Składniki:

1/4 główki białej kapusty
1 marchewka
1/2 cebuli
3 łyżki oliwy z oliwek
1/2 pęczka koperku
1 łyżeczka cukru
1,5 łyżeczki octu winnego
Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Białą kapustę szatkujemy i wrzucamy do miski. Cebulę kroimy w małą kostkę, marchewkę obieramy i szatkujemy. Następnie wszystko dodajemy do kapusty. Całość solimy i odstawiamy na ok. 15-20 minut.

W tym czasie możemy przygotować sos do surówki. Do rondelka dodajemy ocet winny, cukier oraz oliwę. Całość musimy zagotować i odstawiamy do ostudzenia.

Po ok. 20 min. odsączamy z kapusty powstały płyn. Następnie dodajemy do tego poszatkowany koperek oraz sos. Całość mieszamy i gotowe.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Oceń przepis*
Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.