Opis Stek z kalafiora:
Stek z kalafiora to pyszny i ciekawy pomysł na to warzywo. Każdy z nas powinien docenić dobroczynne właściwości kalafiora.Ma działanie antynowotworowe, co potwierdzają liczne badania. Regularne jego jedzenie zapobiega powstawaniu wrzodów, jak również wspomaga w walce z innymi chorobami układu pokarmowego. Jeżeli walczysz z reumatoidalnym zapaleniem stawów, koniecznie wprowadź kalafior do swojej codziennej diety.
Steki zazwyczaj kojarzą się nam z dużym i soczystym kawałkiem mięsa. Jednak stek to nie tylko mięso, ale także możemy przygotować je z warzyw, np. z kalafiora. Przepis ten na pewno zadowoli wszystkich wegetarian i wegan. Bo kto powiedział, że warzywa muszą być nudne? Polecam Wam ten przepis, a na pewno się nie zawiedziecie.
Polecamy Wam również nasze inne przepisy na obiad.
Składniki:
2 łyki oliwy
1 kalafior
2 łyżki masła
1 łyżka pestek słonecznika
3 łyżki bułki tartej
1 łyżka pietruszki
1 łyżka koperku
Sól, pieprz
Opis przygotowania:
Zaczynamy od przygotowania kalafiora. Kroimy go na grubsze plastry (ok. 2-3 centymetry). Najlepsze plastry wychodzą ze środkowej części kalafiora.
Następnie każdy plaster smarujemy oliwą i posypujemy solą.
Na patelni grillowej (jeżeli takiej nie posiadamy to na patelni zwykłej) smażymy warzywo z obu stron. Następnie przekładamy je na blachę do pieczenia wyłożoną papierem.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni i pieczemy kalafiora przez 10 minut. Następnie po tym czasie warzywo obracamy i ponownie pieczemy przez 10 minut.
Następnie na suchej patelni prażymy pestki słonecznika. Na oddzielnej patelni rozpuszczamy masło z dodatkiem bułki tartej. Całość dokładnie łączymy ze sobą i podsmażamy do zarumienienia.
Pietruszkę oraz koperek drobno siekamy. Następnie zioła mieszamy z pestkami słonecznika i bułką tartą z masłem.
Gotowe steki podajemy z dodatkiem mieszanki bułki tartej.