Stek z kalafiora

Opis Stek z kalafiora:

Stek z kalafiora to pyszny i ciekawy pomysł na to warzywo. Każdy z nas powinien docenić dobroczynne właściwości kalafiora.Ma działanie antynowotworowe, co potwierdzają liczne badania. Regularne jego jedzenie zapobiega powstawaniu wrzodów, jak również wspomaga w walce z innymi chorobami układu pokarmowego. Jeżeli walczysz z reumatoidalnym zapaleniem stawów, koniecznie wprowadź kalafior do swojej codziennej diety.

Steki zazwyczaj kojarzą się nam z dużym i soczystym kawałkiem mięsa. Jednak stek to nie tylko mięso, ale także możemy przygotować je z warzyw, np. z kalafiora. Przepis ten na pewno zadowoli wszystkich wegetarian i wegan. Bo kto powiedział, że warzywa muszą być nudne? Polecam Wam ten przepis, a na pewno się nie zawiedziecie.

Polecamy Wam również nasze inne przepisy na obiad.

Składniki:

2 łyki oliwy
1 kalafior
2 łyżki masła
1 łyżka pestek słonecznika
3 łyżki bułki tartej
1 łyżka pietruszki
1 łyżka koperku
Sól, pieprz

Opis przygotowania:

Zaczynamy od przygotowania kalafiora. Kroimy go na grubsze plastry (ok. 2-3 centymetry). Najlepsze plastry wychodzą ze środkowej części kalafiora.

Następnie każdy plaster smarujemy oliwą i posypujemy solą.

Na patelni grillowej (jeżeli takiej nie posiadamy to na patelni zwykłej) smażymy warzywo z obu stron. Następnie przekładamy je na blachę do pieczenia wyłożoną papierem.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni i pieczemy kalafiora przez 10 minut. Następnie po tym czasie warzywo obracamy i ponownie pieczemy przez 10 minut.

Następnie na suchej patelni prażymy pestki słonecznika. Na oddzielnej patelni rozpuszczamy masło z dodatkiem bułki tartej. Całość dokładnie łączymy ze sobą i podsmażamy do zarumienienia.

Pietruszkę oraz koperek drobno siekamy. Następnie zioła mieszamy z pestkami słonecznika i bułką tartą z masłem.

Gotowe steki podajemy z dodatkiem mieszanki bułki tartej.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.