
W ostatnich latach Polacy zaczęli przykładać wagę do tego, jak się odżywiają. Moda na bycie fit pozytywnie wpłynęła na zmianę nawyków żywieniowych naszych rodaków. Wraz z rosnącą świadomością upadają kolejne mity dotyczące częstego jedzenia jaj – jednego z najzdrowszych produktów dostępnych w sklepach. Zobaczcie, jak można usprawnić ich codzienne gotowanie i w jaki sposób je ładnie podać.
Jak ugotować perfekcyjne jajko na miękko lub na twardo?
W idealnym ugotowaniu jajek można sobie dopomóc, sięgając po sprytne akcesoria kuchenne. Jednym z nich jest minutnik – urządzenie odmierzające czas pozostały do końca procesu gotowania. Generalnie, jajko na miękko powinno być gotowane przez ok. 4,5 minuty. Czas liczymy od momentu zagotowania się wody. Możemy sięgnąć w tym celu po minutnik kuchenny, który jest tak praktycznym gadżetem, że może być również podarowany jako prezent dla miłośnika zdrowej diety.
Jeśli potrzebujemy jaj ugotowanych na twardo, których użyjemy do dań i sałatek, musimy gotować je przez około 8 minut. Czas, analogicznie jak w przypadku jajek na miękko, odmierzamy od chwili wrzenia wody w garnku.
Przegląd gadżetów uprzyjemniających przygotowanie i serwowanie jajek
Klasyczne kieliszki do jajek świetnie spełniają zarówno zapotrzebowanie na kuchenną funkcjonalność, jak i na estetykę przy stole. Miłośnicy tradycyjnego wzornictwa na pewno będą zachwyceni ceramicznymi kieliszkami pochodzącymi z kolekcji Zakładów Ceramicznych Bolesławiec. Najlepsze polskie tradycje wzornicze idą tu w parze z praktycznością. Przytulna i zapraszająca do stołu klasyka to dobry wybór na rodzinne śniadania przy wspólnym stole.
Zobacz artykuł: Poznaj kilka sposobów na jajka wielkanocne.
Okres świąt skłania nas do serwowania jaj pod inną niż zazwyczaj postacią. Sporym powodzeniem w polskich domach cieszą się jajka faszerowane czy jajka pod pierzynką. Takie przekąski najładniej się prezentują, kiedy są podane na talerzach do jajek. Każdy z nas powinien mieć w swoim domu to praktyczne naczynie, które ułatwia serwowanie dań na bazie jajek. Najbardziej elegancko na stole wyglądają talerze wykonane nie z plastiku, a z ceramiki.
Aby ułatwić sobie codzienne przygotowywanie pysznych dań opartych na jajach, warto wykorzystać foremki silikonowe do gotowania jajek. Ich zaletą jest to, że chronią delikatną skorupkęprzed wysoką temperaturą, zapobiegając ich pękaniu w trakcie gotowania i wylewaniu się białka na zewnątrz. To zdecydowanie bardzo przydatny dodatek w kuchni.