Opis Spaghetti z klopsikami:
Przepis Spaghetti z klopsikami czyli mięsne pulpeciki w sosie pomidorowym, podawane z makaronem spaghetti to klasyka włoskiej kuchni. Obowiązkowo dane musi być posypane tartym parmezanem. Danie jest bardzo szybkie i proste do przyrządzenia, ale niezwykle pyszne. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na makarony.
Składniki:
500 g mielonego mięsa
300 g makaronu spaghetti
Bułka tarta
1 jajko
4 łyżki oleju rzepakowego
3 pomidory lub sok pomidorowy
cebula, czosnek
pieprz, oregano, bazylia
2 łyżki przecieru pomidorowego
ser parmezan
Opis przygotowania:
Na początek cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, do zeszklenia. Do miski wrzucamy mięso mielone, podsmażona cebulę, jajko oraz bułkę tartą. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i formujemy klopsiki. Tak przygotowane klopsiki smażymy na patelni.
W małym garnku na oleju podsmażamy rozdrobniony czosnek, dodajemy pokrojone w kostkę pomidory lub zamiennie sok pomidorowy. Dodajemy do tego przecier pomidorowy oraz doprawiamy do smaku. Gotujemy do czasu, aż sok zgęstnieje. Na końcu dodajemy do sosu klopsiki i podduszamy przez chwilę na małym ogniu. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Na talerzu układamy gniazda z makaronu i wypełniamy je sosem z klopsikami. Tak przygotowane danie posypujemy startym parmezanem.