Spaghetti z klopsikami

Opis Spaghetti z klopsikami:

Przepis Spaghetti z klopsikami czyli mięsne pulpeciki w sosie pomidorowym, podawane z makaronem spaghetti to klasyka włoskiej kuchni. Obowiązkowo dane musi być posypane tartym parmezanem. Danie jest bardzo szybkie i proste do przyrządzenia, ale niezwykle pyszne. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na makarony.

Składniki:

500 g mielonego mięsa
300 g makaronu spaghetti
Bułka tarta
1 jajko
4 łyżki oleju rzepakowego
3 pomidory lub sok pomidorowy
cebula, czosnek
pieprz, oregano, bazylia
2 łyżki przecieru pomidorowego
ser parmezan

 

Opis przygotowania:

Na początek cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, do zeszklenia. Do miski wrzucamy mięso mielone, podsmażona cebulę, jajko oraz bułkę tartą. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i formujemy klopsiki. Tak przygotowane klopsiki smażymy na patelni.

W małym garnku na oleju podsmażamy rozdrobniony czosnek, dodajemy pokrojone w kostkę pomidory lub zamiennie sok pomidorowy. Dodajemy do tego przecier pomidorowy oraz doprawiamy do smaku. Gotujemy do czasu, aż sok zgęstnieje. Na końcu dodajemy do sosu klopsiki i podduszamy przez chwilę na małym ogniu. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.

Na talerzu układamy gniazda z makaronu i wypełniamy je sosem z klopsikami. Tak przygotowane danie posypujemy startym parmezanem.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.