Spaghetti carbonara

Opis spaghetti carbonara:

Carbonara to tradycyjne włoskie danie, pochodzące z Neapolu. Jest to najpopularniejszy włoski makaron, który jest błyskawiczny do przygotowania oraz bardzo sycący. Prawdziwa carbonara nie zawiera śmietany. Jednak według mnie danie jest o wiele lepsze z dodatkiem śmietany. Nawet słynna restauratorka, Magda Gessler w swoich najsłynniejszych przepisach na Carbonarę dodaje śmietanę. Czym właściwie jest Spaghetti Carbonara? Jest to makaron w sosie jajecznym z dodatkiem boczku. Oprócz carbonary polecamy Ci również inne przepisy na makarony.

Składniki:

ok. 200 g makaronu spaghetti (może być zarówno penne jak i tagliatelle)
100 g śmietany kremówki (płynna śmietana 30%)
2 jajka
100 g boczku wędzonego
30 g startego parmezanu + do posypania
sól, czarny pieprz
1 łyżka oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
½ cebuli

Opis przygotowania:

W osolonej wodzie gotujemy makaron al dente. W miseczce roztrzep żółtka ze śmietaną. Dodaj do tego parmezan, sól oraz pieprz i wymieszaj. Na oliwie podsmaż boczek oraz dodaj cebulę aby się zeszkliła. Na końcu dodaj do tego czosnek. Ugotowany i odcedzony makaron dodaj na patelnię. Całość na końcu zalej sosem i gotuj na małym ogniu do czasu zgęstnienia, mieszając. Podajemy na gorąco posypane parmezanem.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.