Opis spaghetti carbonara:
Carbonara to tradycyjne włoskie danie, pochodzące z Neapolu. Jest to najpopularniejszy włoski makaron, który jest błyskawiczny do przygotowania oraz bardzo sycący. Prawdziwa carbonara nie zawiera śmietany. Jednak według mnie danie jest o wiele lepsze z dodatkiem śmietany. Nawet słynna restauratorka, Magda Gessler w swoich najsłynniejszych przepisach na Carbonarę dodaje śmietanę. Czym właściwie jest Spaghetti Carbonara? Jest to makaron w sosie jajecznym z dodatkiem boczku. Oprócz carbonary polecamy Ci również inne przepisy na makarony.
Składniki:
ok. 200 g makaronu spaghetti (może być zarówno penne jak i tagliatelle)
100 g śmietany kremówki (płynna śmietana 30%)
2 jajka
100 g boczku wędzonego
30 g startego parmezanu + do posypania
sól, czarny pieprz
1 łyżka oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
½ cebuli
Opis przygotowania:
W osolonej wodzie gotujemy makaron al dente. W miseczce roztrzep żółtka ze śmietaną. Dodaj do tego parmezan, sól oraz pieprz i wymieszaj. Na oliwie podsmaż boczek oraz dodaj cebulę aby się zeszkliła. Na końcu dodaj do tego czosnek. Ugotowany i odcedzony makaron dodaj na patelnię. Całość na końcu zalej sosem i gotuj na małym ogniu do czasu zgęstnienia, mieszając. Podajemy na gorąco posypane parmezanem.