Opis:

Sos żurawinowy – ostatnio coraz bardziej popularny sos do mięs, wędlin, pasztetów i serów. Sos pasuje idealnie do wołowiny, wieprzowiny, dziczyzny, drobiu oraz do wszelkich odmian sera pleśniowego. Słodko-kwaśny sos żurawinowy, prosty i smaczny i równocześnie prosty w przyrządzeniu. Zasmakują niejednemu miłośnikowi oryginalnych smaków.

Składniki:

350 g owoców żurawiny
200 g cukru
1 szklanka soku z pomarańczy

Sposób przygotowania:

Na średnim ogniu rozgrzać garnek. Dodajemy sok z pomarańczy i cukier. Podgrzewamy tak, aby cukier się rozpuścił i mieszamy z sokiem pomarańczowym. Następnie dodajemy żurawinę. Gotujemy na małym ogniu, aż żurawina popęka, a konsystencja zacznie przypominać dżem. Zdejmujemy z ognia i przelewamy do miski.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here