Opis sos żurawinowy:
Sos żurawinowy – ostatnio coraz bardziej popularny sos do mięs, wędlin, pasztetów i serów. Sos pasuje idealnie do wołowiny, wieprzowiny, dziczyzny, drobiu oraz do wszelkich odmian sera pleśniowego. Słodko-kwaśny, prosty i smaczny i równocześnie prosty w przyrządzeniu. Zasmakują niejednemu miłośnikowi oryginalnych smaków. Polecamy również nasze inne przepisy na sosy.
Składniki:
350 g owoców żurawiny
200 g cukru
1 szklanka soku z pomarańczy
Sposób przygotowania:
Na średnim ogniu rozgrzać garnek. Dodajemy sok z pomarańczy i cukier. Podgrzewamy tak, aby cukier się rozpuścił i mieszamy z sokiem pomarańczowym. Następnie dodajemy żurawinę. Gotujemy na małym ogniu, aż żurawina popęka, a konsystencja zacznie przypominać dżem. Zdejmujemy z ognia i przelewamy do miski.