Sos winegret

Opis Sos winegret:

Sos winegret to zimny sos używany do sałatek. Pochodzi z kuchni francuskiej, przyrządzany z oliwy i octu (zamiennie soku z cytryny), które są dokładnie mieszane i ubijane do lekkiego zgęstnienia. Przyprawia się solą i pieprzem. Jest to podstawowa wersja sosu, jednak obecnie możemy trafić na kilka odmian. Najczęściej pojawia się przepis z dodatkiem musztardy lub przeciśniętego przez praskę czosnku.

Jest to klasyczny i najbardziej popularny sos do sałatek. Samodzielne przygotowanie tego sosu to nic trudnego i stanowi dobrą alternatywę do sosów sprzedawanych w sklepach. Intensywny smak zawdzięczamy octowi, który jest jego podstawowym składnikiem.

Ciekawe jest to, że używając zawsze tych samych składników, sos nigdy nie wyjdzie nam w smaku identyczny. Zauważyłam to również w wielu restauracjach. Smak tego sosu jest praktycznie zawsze inny. Sos winegret doda wyrazistego charakteru sałatkom.

Polecamy Wam również nasze inne przepisy na sosy do sałatki.

Składniki:

2 łyżki octu winnego
6 łyżek oleju rzepakowego/oliwy z oliwek
Szczypta soli
1 łyżeczka musztardy
2 szczypty pieprzu

Sposób przygotowania:

Sos najlepiej przygotowywać w niewielkim słoiczku. Następnie należy połączyć wszystkie składniki (ocet, olej, musztardę, sól oraz pieprz), zakręcić słoik i mocno nim potrząsnąć, do wymieszania się składników.

Następnie smakujemy i w zależności od upodobań można dodać większą ilość pieprzu czy musztardy.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.