Opis Sos winegret:
Sos winegret to zimny sos używany do sałatek. Pochodzi z kuchni francuskiej, przyrządzany z oliwy i octu (zamiennie soku z cytryny), które są dokładnie mieszane i ubijane do lekkiego zgęstnienia. Przyprawia się solą i pieprzem. Jest to podstawowa wersja sosu, jednak obecnie możemy trafić na kilka odmian. Najczęściej pojawia się przepis z dodatkiem musztardy lub przeciśniętego przez praskę czosnku.
Jest to klasyczny i najbardziej popularny sos do sałatek. Samodzielne przygotowanie tego sosu to nic trudnego i stanowi dobrą alternatywę do sosów sprzedawanych w sklepach. Intensywny smak zawdzięczamy octowi, który jest jego podstawowym składnikiem.
Ciekawe jest to, że używając zawsze tych samych składników, sos nigdy nie wyjdzie nam w smaku identyczny. Zauważyłam to również w wielu restauracjach. Smak tego sosu jest praktycznie zawsze inny. Sos winegret doda wyrazistego charakteru sałatkom.
Polecamy Wam również nasze inne przepisy na sosy do sałatki.
Składniki:
2 łyżki octu winnego
6 łyżek oleju rzepakowego/oliwy z oliwek
Szczypta soli
1 łyżeczka musztardy
2 szczypty pieprzu
Sposób przygotowania:
Sos najlepiej przygotowywać w niewielkim słoiczku. Następnie należy połączyć wszystkie składniki (ocet, olej, musztardę, sól oraz pieprz), zakręcić słoik i mocno nim potrząsnąć, do wymieszania się składników.
Następnie smakujemy i w zależności od upodobań można dodać większą ilość pieprzu czy musztardy.