Opis:

Słodki sos chili, to pikantne i aromatyczne połączenie. Sos ten jest bardzo prosty i szybki do wykonania w domu. Jestem pewna, że każdy zna ten sos. Idealnie nadaje się do chińskich potraw. Sos jest bardzo przyjemny w smaku, słodki i jednocześnie bardzo słodki.

Składniki:

6 ostrych papryczek chili
4 ząbki czosnku
200 g cukru brązowego
1/3 szklanki wody
Imbir
120 ml octu (japoński ocet ryżowy lub tajski ocet ryżowy)
1/2 łyżki sosu rybnego

Sposób przygotowania:

Na początek usuwamy pestki z chili. Jak chcecie uzyskać trochę ostrzejszy smak, możemy dodać kilka ziarenek również. Chili, odrobinę imbiru i czosnek miksujemy razem. Do garnka wlewamy wodę, cukier, ocet, sos rybny oraz mieszankę chili z czosnkiem. Wszystko podgrzewamy na średnim ogniu. Gotujemy, aż do uzyskania gęstej, syropowej konsystencji.

 

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here