
Opis Sos pieczarkowy:
Sos pieczarkowy to pyszny kremowy sos, który jest moim najbardziej ulubionym sosem. Jest bardzo łatwy i szybki do przygotowania. Pasuje do bardzo wielu dań i będzie ich idealnym dopełnieniem.
Można podawać go np. z kopytkami, kluskami śląskimi, makaronem, ziemniakami, plackami ziemniaczanymi, mięsem lub gołąbkami. Jest jednym z najpopularniejszych sosów, jakie dodajemy do naszych potraw.
Pamiętajcie, aby osiągnąć bogaty smak i cudowny aromat pieczarek musimy dodać ich dużą ilość. Pieczarki podczas obróbki termicznej tracą znacznie na rozmiarze, dlatego ich duża ilość jest ogromnie ważna.
Polecamy Wam również nasze inne przepisy na sosy .
Składniki:
0,5 kg pieczarek
1 cebula
1/2 szklanki śmietany 18%
2 łyżki mąki
1 bulion grzybowy na borowikach leśnych
2 łyżki masła
Pieprz czarny
2 szklanki wody (wrzątek)