Sos pieczarkowy

Opis Sos pieczarkowy:

Sos pieczarkowy to pyszny kremowy sos, który jest moim najbardziej ulubionym sosem. Jest bardzo łatwy i szybki do przygotowania. Pasuje do bardzo wielu dań i będzie ich idealnym dopełnieniem.

Można podawać go np. z kopytkami, kluskami śląskimi, makaronem, ziemniakami, plackami ziemniaczanymi, mięsem lub gołąbkami. Jest jednym z najpopularniejszych sosów, jakie dodajemy do naszych potraw.

Pamiętajcie, aby osiągnąć bogaty smak i cudowny aromat pieczarek musimy dodać ich dużą ilość. Pieczarki podczas obróbki termicznej tracą znacznie na rozmiarze, dlatego ich duża ilość jest ogromnie ważna.

Polecamy Wam również nasze inne przepisy na sosy .

Składniki:

0,5 kg pieczarek
1 cebula
1/2 szklanki śmietany 18%
2 łyżki mąki
1 bulion grzybowy na borowikach leśnych
2 łyżki masła
Pieprz czarny
2 szklanki wody (wrzątek)

Opis przygotowania:

Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Natomiast pieczarki obieramy lub myjemy i kroimy w plastry.
Następnie w garnku rozpuszczamy masło. Dodajemy cebulę, którą musimy zeszklić. Po krótkim czasie dodajemy pieczarki. Całość podsmażamy razem przez około 5 minut. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna.
Bulion grzybowy (w kostce) rozpuszczamy w 2 szklankach wrzątku. Następnie dodajemy go do cebuli z pieczarkami.
W oddzielnej szklance mieszamy mąkę ze śmietaną. Następnie dodajemy ją również ostrożnie do gotującego się bulionu. Całość gotujemy, cały czas mieszając przez około 1 minutę.
Na samym końcu sos doprawiamy do smaku czarnym pieprzem.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.