Opis Sos musztardowy:
Sos musztardowy jest świetnym dodatkiem do mięs, a także ryb oraz jajek. Dobry sos potrafi odmienić każde mdłe danie w spektakularną potrawę. Tak również jest i z tym sosem. Dodawany do wielu potraf zmienia je w zupełnie inne dania. Sos musztardowy to dzisiaj nieco zapomniany dodatek do potraw, który kiedyś był jednym z najczęściej wykorzystywanych dodatków do wielu dań.
Przygotowanie sosu jest niezwykle łatwe, musisz przestrzegać tylko kilku zasad. Może być zarówno pikantny lub delikatny, mieć aksamitną i kremową konsystencję. Głównym składnikiem musztardy jest gorczyca i to ona jest odpowiedzialna za jej smak. Gorczyca jest dobra dla zdrowia, ma właściwości, które wpływają na odporność człowieka. Dlatego bardzo ważne jest, aby do sosu musztardowego używać musztardę bardzo dobrej jakości.
Sos możemy podawać zarówno na ciepło jak i na zimno.
Polecamy Wam również nasze inne przepisy na sosy.
Składniki:
3 płaskie łyżki musztardy np. Dijon
3 łyżki miękkiego masła
6 łyżek śmietanki 30 %
3 żółtka średnich jajek
3 łyżki soku z cytryny
Sposób przygotowania:
Do miski dodajemy trzy żółtka średnich jajek, trzy płaskie łyżki ostrzejszej musztardy np. Dijon oraz trzy łyżki miękkiego masła. Następnie wszystkie składniki dokładnie mieszamy za pomocą blendera ręcznego bądź mikserem.
Następnie miseczki z kremem musztardowym wlej sześć łyżek śmietanki oraz trzy łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny. Ponownie wszystkie składniki blendujemy.
Musztarda Dijon jest już wystarczająco aromatyczna dlatego też nie używam już soli ani pierzu. Jednak jeżeli używacie łagodniejszej musztardy na samym końcu doprawcie sos solą i pieprzem.