Opis sos karmelowy:
Sos karmelowy to najlepszy dodatek do deserów, lodów, ciast, ale też popcornu czy słonych precelków. Również składnik deserów czy ciast. Najlepszy, domowy, prosty sos karmelowy. Sos karmelowy jest wyśmienity w lekko słonej wersji. W tym celu na samym końcu dodajcie szczyptę soli. Jeśli nie chcecie słonej wersji, to zapraszam na klasyczny przepis.Polecamy również inne ciekawe przepisy na desery
Składniki:
80 g masła
200 g cukru
120 g śmietany 30-36% (słodkiej)
Sposób przygotowania:
Najlepiej używać ciężkiego garnka z grubym dnem. Do garnka wrzucamy cukier i rozkładamy go równomiernie po całej powierzchni. Na średnim ogniu musimy cukier skarmelizować na złoty kolor. Musimy pamiętać, aby nie mieszać cukru. Ewentualnie możemy potrząsać całym garnkiem. Należy uważać, aby karmel nie miał za ciemnej barwy, bo będzie gorzki.
Gdy cukier się skarmelizuje, dodajemy masło i energicznie mieszamy trzepaczką. Gdy masło się rozpuści ściągamy garnek z ognia. Następnie cały czas energicznie mieszając wlewamy cienkim strumieniem śmietanę. Energicznie i szybko mieszamy, aby powstał jednolity i gładki sos.
Gotowy sos przelewamy do słoika lub innego naczynia i pozostawiamy do ostudzenia. Gdy już będzie zimny wstawiamy go do lodówki.