Sos holenderski

Opis Sos holenderski:

Sos holenderski to pyszny sos na bazie żółtek, masła i białego wina lub octu winnego. Idealnie komponuje się do szparagów, jajek, ryby oraz gotowanych warzyw. Ogromnym plusem i jest to, że w bardzo prosty i szybki sposób go przygotujemy. Nie potrzeba większych zdolności kulinarnych, więc nawet osoba, która nie jest mistrzem kulinarnym również sobie poradzi.

Jest to jeden z zarówno podstawowych, jak i najpopularniejszych sosów. Według mnie szparagi i sos holenderski to połączenie idealne. Jest po prostu niebiańskie. Sos ma aksamitną konsystencję i delikatny smak.

Polecamy Wam również nasze inne przepisy na sosy .

Składniki:

200 g masła
1 cytryna
2 żółtka średnich jajek
Sól, pieprz
150 ml białego wina
Ziele angielskie, liść laurowy

Opis przygotowania:

W rondelku podgrzewamy masło, aż odparuje cały mleczny płyn. Następnie przecedzamy i odstawiamy do ostygnięcia. Po ostygnięciu powinno mieć temperaturę 30-35 stopni.
Następnie w oddzielnym rondelku zagotowujemy białe wino z sokiem z cytryny. Dodajemy do tego również ziele angielskie oraz liść laurowy. Odparowujemy płyn o 70%. Następnie przecedzamy i również odstawiamy do ostygnięcia. W następnym kroku rondelek stawiamy na drugim rondelku wypełnionym gotującą się wodą. Dodajemy żółtka i, podgrzewając na parze, ubijamy.
Ubijamy do czasu, aż powstanie piana. Zdejmujemy znad pary i wkręcamy w pianę roztopione masło, wlewając je cienką strużką.
Pamiętajcie, że sos zawsze podajemy zaraz po przygotowaniu. Sosu nie można schładzać i ponownie podgrzewać, bo się po prostu zważy.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.