Opis Sos holenderski:
Sos holenderski to pyszny sos na bazie żółtek, masła i białego wina lub octu winnego. Idealnie komponuje się do szparagów, jajek, ryby oraz gotowanych warzyw. Ogromnym plusem i jest to, że w bardzo prosty i szybki sposób go przygotujemy. Nie potrzeba większych zdolności kulinarnych, więc nawet osoba, która nie jest mistrzem kulinarnym również sobie poradzi.
Jest to jeden z zarówno podstawowych, jak i najpopularniejszych sosów. Według mnie szparagi i sos holenderski to połączenie idealne. Jest po prostu niebiańskie. Sos ma aksamitną konsystencję i delikatny smak.
Polecamy Wam również nasze inne przepisy na sosy .
Składniki:
200 g masła
1 cytryna
2 żółtka średnich jajek
Sól, pieprz
150 ml białego wina
Ziele angielskie, liść laurowy
Opis przygotowania:
W rondelku podgrzewamy masło, aż odparuje cały mleczny płyn. Następnie przecedzamy i odstawiamy do ostygnięcia. Po ostygnięciu powinno mieć temperaturę 30-35 stopni.
Następnie w oddzielnym rondelku zagotowujemy białe wino z sokiem z cytryny. Dodajemy do tego również ziele angielskie oraz liść laurowy. Odparowujemy płyn o 70%. Następnie przecedzamy i również odstawiamy do ostygnięcia. W następnym kroku rondelek stawiamy na drugim rondelku wypełnionym gotującą się wodą. Dodajemy żółtka i, podgrzewając na parze, ubijamy.
Ubijamy do czasu, aż powstanie piana. Zdejmujemy znad pary i wkręcamy w pianę roztopione masło, wlewając je cienką strużką.
Pamiętajcie, że sos zawsze podajemy zaraz po przygotowaniu. Sosu nie można schładzać i ponownie podgrzewać, bo się po prostu zważy.