Opis Sos cytrynowo-koperkowy:
Sos cytrynowo-koperkowy to delikatny i aromatyczny sos, który idealnie nadaje się do ryb. Sos można też podać jako dodatek do dań warzywnych, a nawet drobiowych. Pomimo swojego delikatnego smaku i kremowej konsystencji, sos jest zdecydowany i wyrazisty zarazem.
Sos cytrynowo-koperkowy zazwyczaj podaję jako dodatek do pieczonego łososia. Smażone ryby zazwyczaj podaję tylko z dodatkiem kawałka cytryny i nic im już więcej nie potrzeba do wspaniałego smaku. Jednak jeżeli chodzi o ryby gotowane lub pieczone, lubię uzupełniać je właśnie o poniższy sos. Smakuje wyśmienicie i świetnie pasuje do każdego rodzaju ryby podawanej na ciepło.
Polecamy Wam również nasze inne przepisy na sosy.
Składniki:
3 cytryny
1 łyżka cukru
2 łyżki oliwy z oliwek
4 łyżki majonezu
Pęczek koperku
1 łyżeczka kurkumy
Opis przygotowania:
Z jednej cytryny musimy zetrzeć skórkę z cytryny. Następnie z pozostałych dwóch cytryn wyciskamy sok.
W rondelku podgrzewamy skórkę z cytryny oraz sok. Następnie dodajemy do tego cukier i gotujemy, aż się całkowicie rozpuści.
W oddzielnym garnku rozgrzewamy oliwę z dodatkiem kurkumy. Cały czas mieszając sprawiamy, aż oliwa zabarwi się na żółty kolor.
Następnie mieszankę oliwy i kurkumy dodajemy do pierwszego garnka. Dodajemy do tego również majonez. Całość doprawiamy posiekaną natką koperku. Wszystkie składniki dokładnie łączymy ze sobą.