Sos cytrynowo-koperkowy

Opis Sos cytrynowo-koperkowy:

Sos cytrynowo-koperkowy to delikatny i aromatyczny sos, który idealnie nadaje się do ryb. Sos można też podać jako dodatek do dań warzywnych, a nawet drobiowych. Pomimo swojego delikatnego smaku i kremowej konsystencji, sos jest zdecydowany i wyrazisty zarazem.

Sos cytrynowo-koperkowy zazwyczaj podaję jako dodatek do pieczonego łososia. Smażone ryby zazwyczaj podaję tylko z dodatkiem kawałka cytryny i nic im już więcej nie potrzeba do wspaniałego smaku. Jednak jeżeli chodzi o ryby gotowane lub pieczone, lubię uzupełniać je właśnie o poniższy sos. Smakuje wyśmienicie i świetnie pasuje do każdego rodzaju ryby podawanej na ciepło.

Polecamy Wam również nasze inne przepisy na sosy.

Składniki:

3 cytryny
1 łyżka cukru
2 łyżki oliwy z oliwek
4 łyżki majonezu
Pęczek koperku
1 łyżeczka kurkumy

Opis przygotowania:

Z jednej cytryny musimy zetrzeć skórkę z cytryny. Następnie z pozostałych dwóch cytryn wyciskamy sok.

W rondelku podgrzewamy skórkę z cytryny oraz sok. Następnie dodajemy do tego cukier i gotujemy, aż się całkowicie rozpuści.

W oddzielnym garnku rozgrzewamy oliwę z dodatkiem kurkumy. Cały czas mieszając sprawiamy, aż oliwa zabarwi się na żółty kolor.

Następnie mieszankę oliwy i kurkumy dodajemy do pierwszego garnka. Dodajemy do tego również majonez. Całość doprawiamy posiekaną natką koperku. Wszystkie składniki dokładnie łączymy ze sobą.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Oceń przepis*
Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.