Sos cytrynowo-koperkowy

Opis Sos cytrynowo-koperkowy:

Sos cytrynowo-koperkowy to delikatny i aromatyczny sos, który idealnie nadaje się do ryb. Sos można też podać jako dodatek do dań warzywnych, a nawet drobiowych. Pomimo swojego delikatnego smaku i kremowej konsystencji, sos jest zdecydowany i wyrazisty zarazem.

Sos cytrynowo-koperkowy zazwyczaj podaję jako dodatek do pieczonego łososia. Smażone ryby zazwyczaj podaję tylko z dodatkiem kawałka cytryny i nic im już więcej nie potrzeba do wspaniałego smaku. Jednak jeżeli chodzi o ryby gotowane lub pieczone, lubię uzupełniać je właśnie o poniższy sos. Smakuje wyśmienicie i świetnie pasuje do każdego rodzaju ryby podawanej na ciepło.

Polecamy Wam również nasze inne przepisy na sosy.

Składniki:

3 cytryny
1 łyżka cukru
2 łyżki oliwy z oliwek
4 łyżki majonezu
Pęczek koperku
1 łyżeczka kurkumy

Opis przygotowania:

Z jednej cytryny musimy zetrzeć skórkę z cytryny. Następnie z pozostałych dwóch cytryn wyciskamy sok.

W rondelku podgrzewamy skórkę z cytryny oraz sok. Następnie dodajemy do tego cukier i gotujemy, aż się całkowicie rozpuści.

W oddzielnym garnku rozgrzewamy oliwę z dodatkiem kurkumy. Cały czas mieszając sprawiamy, aż oliwa zabarwi się na żółty kolor.

Następnie mieszankę oliwy i kurkumy dodajemy do pierwszego garnka. Dodajemy do tego również majonez. Całość doprawiamy posiekaną natką koperku. Wszystkie składniki dokładnie łączymy ze sobą.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.