Opis Sos cezar:
Sos cezar to delikatny, a jednocześnie bardzo wyrazisty w smaku sos do słynnej sałatki. Sałatka Cezar to jedna z najbardziej znanych sałatek. Sos swoją sławę zawdzięcza przede wszystkim oryginalnemu sosowi z dodatkiem solonych filetów z sardeli, czyli anchois.
Sos ten możemy wykorzystywać zarówno do słynnej sałatki jak i różnych kanapek. Można przygotować go zarówno z gotowego majonezu lub ukręcić go samodzielnie. Ogromnym plusem jest to, że możemy przygotować go na zapas. Możemy trzymać go w lodówce przez tydzień. Może się jednak zdarzyć, że po tym czasie będzie dosyć gęsty. Dlatego przed użyciem wymieszaj go z niedużą ilością wody lub mleka.
Sos jest bardzo prosty i szybki do przygotowania. Jednak w smaku jest nieziemski.
Polecamy Wam również nasze inne przepisy na sosy.
Składniki:
2 łyżki jogurtu greckiego
3 łyżki majonezu
2 łyżeczki musztardy Dijon
3 fileciki anchois z sardeli (posiekane)
2 łyżeczki soku z cytryny
1,5 łyżeczki sosu Worchestershire
3 łyżki tartego parmezanu
1 mały posiekany ząbek czosnku
Świeżo mielony pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Czosnek drobniutko siekamy. Następnie solimy i rozcieramy na desce końcem noża, możemy też przecisnąć go przez praskę.
Następnie czosnek wrzucamy do miski. Dodajemy do tego również pozostałe składniki. Całość dokładnie mieszamy. Na końcu doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.
Jeżeli wolicie to wszystkie składniki dodajemy do wysokiego naczynia i miksujemy na jednolitą masę. Na końcu również doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.