Opis smażony ser mozzarella:
Smażony ser mozzarella – idealna przekąska czy przystawka na imprezy. Przepis ten jest idealny dla miłośników tego sera czy ogólnie serowych przekąsek. Nie jest to skomplikowany przepis i bardzo szybko przygotujemy go.
Jeżeli masz ochotę na pyszną i niekoniecznie zdrową przekąskę, to proponuję smażony ser w pysznej i chrupiącej panierce!
Polecamy również inne nasze przepisy na przystawki.
Składniki:
2 duże kulki mozzarelli
1,5 szklanki bułki tartej
4 jajka
1 szklanka mąki
Olej słonecznikowy
Sól, pieprz
Włoska przyprawa
Sposób przygotowania:
Do miski dodajemy bułkę tartą, przyprawę włoską oraz sól i pieprz. W oddzielnej misce roztrzepujemy jajka. Jeszcze do oddzielnej miski dodajemy mąkę.
Kulki sera kroimy na podłużne paski. Każdy pojedynczy pasek obtaczamy kolejno w mące, następnie w jajku i na końcu w bułce tartej. Gotowego odkładamy na bok i obtaczamy w taki sam sposób pozostałe paluszki. Talerz z paluszkami przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy je do zamrażalnika na ok. 2 godziny.
Po tym czasie rozgrzewamy olej na patelni. Musimy smażyć je w głębokim tłuszczu więc oleju nalewamy odpowiednią ilość. Podczas smażenia przewracamy na wszystkie strony żeby panierka była złota i chrupiąca. Usmażone pozostawiamy na ręczniku papierowym żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Podajemy na ciepło z dodatkiem ulubionego dipy. Ja uwielbiam z dodatkiem dipu żurawinowego.