Opis:

Gdy brakuje nam czasu, najlepiej postawić na szybki efekt. Proponuje więc makaron, z którego zawsze można przyrządzić coś pysznego. Smażony makaron po chińsku zachwycił mnie spora ilością świeżych warzyw, soczystym smakiem oraz łatwością przygotowania tak niesamowitego smaku.

Składniki:

200 g makaronu chińskiego
100 g drobno pokrojonej kapusty pekińskiej
300 g piersi z kurczaka
1/2 czerwonej, żółtej i zielonej papryki
15 g grzybów mun
1 marchewka
1 cebula
3 ząbki czosnku
200 ml bulionu drobiowego
2 łyżki sosu sojowego
4-5 łyżek sosu ostrygowego
3 łyżki oleju roślinnego
1 łyżka mąki kukurydzianej

Sposób przygotowania:

Na początku gotujemy makaron. Jeżeli używamy makaron chiński błyskawiczny, zalewamy go ciepłą wodą . Grzyby mun również zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie wodę odcedzamy.

Na patelni wok rozgrzewamy olej roślinny i smażymy pokrojonego w kostkę kurczaka. Następnie do tego dodajemy pokrojoną w paseczki cebulę, drobno pokrojony czosnek oraz marchewkę pokrojoną w kostkę. Całość smażymy, cały czas mieszając.

Następnie dodajemy pokrojone w paski papryki, drobno pokrojoną kapustę pekińską. Całość ponownie smażymy, również mieszając cały czas. Po chwili smażenia dodajemy grzyby mun, 2 łyżki sosu sojowego, sos ostrygowy. Ponownie całość smażymy przez chwilę.

Po 5 minutach dolewamy bulion. Jeżeli całość jest rzadka, zagęszczamy wszystko 1 łyżką mąki kukurydzianej. Na końcu dodajemy ugotowany makaron. Całość smażymy jeszcze przez ok. 3-5 minut, stale mieszając.

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here