smażony makaron po chińsku

Opis smażony makaron po chińsku:

Gdy brakuje nam czasu, najlepiej postawić na szybki efekt. Proponuje więc makaron po chińsku, z którego zawsze można przyrządzić coś pysznego. Smażony makaron po chińsku zachwycił mnie spora ilością świeżych warzyw, soczystym smakiem oraz łatwością przygotowania tak niesamowitego smaku. Jeżeli lubicie kuchnię chińską polecamy Wam nasze przepisy kuchni chińskiej.

Składniki:

200 g makaronu chińskiego
100 g drobno pokrojonej kapusty pekińskiej
300 g piersi z kurczaka
1/2 czerwonej, żółtej i zielonej papryki
15 g grzybów mun
1 marchewka
1 cebula
3 ząbki czosnku
200 ml bulionu drobiowego
2 łyżki sosu sojowego
4-5 łyżek sosu ostrygowego
3 łyżki oleju roślinnego
1 łyżka mąki kukurydzianej

Sposób przygotowania:

Na początku gotujemy makaron. Jeżeli używamy makaron chiński błyskawiczny, zalewamy go ciepłą wodą . Grzyby mun również zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie wodę odcedzamy.

Na patelni wok rozgrzewamy olej roślinny i smażymy pokrojonego w kostkę kurczaka. Następnie do tego dodajemy pokrojoną w paseczki cebulę, drobno pokrojony czosnek oraz marchewkę pokrojoną w kostkę. Całość smażymy, cały czas mieszając.

Następnie dodajemy pokrojone w paski papryki, drobno pokrojoną kapustę pekińską. Całość ponownie smażymy, również mieszając cały czas. Po chwili smażenia dodajemy grzyby mun, 2 łyżki sosu sojowego, sos ostrygowy. Ponownie całość smażymy przez chwilę.

Po 5 minutach dolewamy bulion. Jeżeli całość jest rzadka, zagęszczamy wszystko 1 łyżką mąki kukurydzianej. Na końcu dodajemy ugotowany makaron. Całość smażymy jeszcze przez ok. 3-5 minut, stale mieszając.

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.