Smażone pierożki

Opis Smażone pierożki:

Smażone pierożki to nowa propozycja przygotowania naszych ulubionych pierogów. Smażone pierogi z tego przepisu są chrupiące i nieziemsko przepyszne.

Możemy podawać je ze śmietaną lub sosem czosnkowym. W taki sposób możemy przygotowywać pierożki z różnym farszem. W zależności od tego na jakie mamy ochotę, np. z mięsem, z kapustą i grzybami czy również z kaszą.

Przepis ten jest bardzo szybki i prosty do przygotowania. Idealnie nadadzą się jako ciekawa przekąska na przyjęciach, ale również jako samodzielne danie, np. na obiad czy kolację.

Polecamy Wam również nasze inne przepisy na przystawki oraz przepisy na dania główne.

Składniki na farsz:

500 g pieczarek
1/2 piersi z kurczaka
1 papryka czerwona
Olej
1 cebula
Sól, pieprz
Przyprawa do gyrosa

Składniki na ciasto:

500 g mąki
3/4 szklanki ciepłej wody
Sól
15 g cukru
1/4 kostki świeżych drożdży
5 łyżek oleju
1/4 szklanki mleka
Ser
Koncentrat pomidorowy

Opis przygotowania:

Zaczynamy od przygotowania ciasta. Do wysokiej szklanki dodajemy drożdże, które zalewamy ciepłą wodą. Następnie dodajemy również do tego 1 łyżeczkę cukru. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Następnie w dużej misce łączymy wszystkie składniki na ciasto i wyrabiamy je ręką. Odstawiamy je do wyrośnięcia.

Następnie przygotowujemy farsz. Cebulę oraz pieczarki obieramy i drobno siekamy. Podsmażamy je na patelni i następnie dodajemy do miski.

Pierś z kurczaka myjemy pod bieżącą wodę, kroimy w kostkę i doprawiamy przyprawą do gyrosa. Następnie podsmażamy na patelni. Odstawiamy do ostygnięcia i następnie dodajemy do pieczarek z cebulą.

Paprykę również drobno siekamy i dodajemy do pozostałych składników. Wszystkie składniki w misce dokładnie mieszamy ze sobą i doprawiamy solą i pieprzem. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Następnie rozwałkowujemy ciasto na ok. 1,5-2 mm. Z ciasta wykrawamy kółeczka. Każde kółeczko smarujemy niewielką ilością koncentratu pomidorowego. Następnie na wierzch dodajemy odrobinę startego sera oraz łyżeczkę przygotowanego farszu.

W niewielkim naczyniu rozgrzewamy olej i smażymy jak pączki, aż się zarumienią z każdej strony.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Oceń przepis*
Please enter your comment!
Please enter your name here

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.