Smażone krewetki w cieście

Opis Smażone krewetki w cieście:

Smażone krewetki w cieście to przepyszna przekąska, w której się ostatnio zakochałam. Nie przepadałam nigdy za owocami morza, ale krewetki w chrupiącej i złocistej panierce są moim ulubionym daniem.

Przepis na krewetki w cieście nie jest tak bardzo skomplikowany jak to może się wydawać. Przygotujemy je bardzo szybko i z wielką łatwością. Osoby, które nigdy nie przygotowywały żadnych owoców morza, mogą być spokojne. Każdemu wyjdą pyszne.

Krewetki w cieście to bardzo fajna propozycja na imprezę. Możesz podać je także na przystawkę w czasie kolacji z przyjaciółmi. Goście na pewno będą pod wrażeniem Twoich kulinarnych zdolności.

Polecamy Wam również nasze inne przepisy na przystawki.

Składniki:

50 dag mrożonych krewetek (z ogonkami)
1 jajko
2 łyżki mleka
1 szklanka bułki tartej
2 łyżki białego wytrawnego wina
5 łyżek mąki pszennej
1/2 pęczka natki pietruszki
Sól, świeżo mielony pieprz
Olej do smażenia

Opis przygotowania:

Zazwyczaj używam krewetek mrożonych, więc na początek musimy je rozmrozić. Przekładamy je do miski z zimną wodą i odstawiamy na 15-20 minut.

Następnie przygotowujemy ciasto/panierkę. Do miski wsypujemy mąkę. Następnie dodajemy do tego wino oraz mleko i wbijamy jajko. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość miksujemy na gładką masę.

Siekamy natkę pietruszki i również dodajemy ją do naszej masy. Ponownie całość mieszamy

Następnie każdą krewetkę zanurzamy w przygotowanym cieście i obtaczamy w bułce tartej.

W rondelku mocno rozgrzewamy olej do smażenia. Partiami smażymy krewetki w cieście, aż będą rumiane. Usmażone przekładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Krewetki podajemy na ciepło, najlepiej z dodatkiem sosu chili.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Oceń przepis*
Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.