Opis Smażone krewetki w cieście:
Smażone krewetki w cieście to przepyszna przekąska, w której się ostatnio zakochałam. Nie przepadałam nigdy za owocami morza, ale krewetki w chrupiącej i złocistej panierce są moim ulubionym daniem.
Przepis na krewetki w cieście nie jest tak bardzo skomplikowany jak to może się wydawać. Przygotujemy je bardzo szybko i z wielką łatwością. Osoby, które nigdy nie przygotowywały żadnych owoców morza, mogą być spokojne. Każdemu wyjdą pyszne.
Krewetki w cieście to bardzo fajna propozycja na imprezę. Możesz podać je także na przystawkę w czasie kolacji z przyjaciółmi. Goście na pewno będą pod wrażeniem Twoich kulinarnych zdolności.
Polecamy Wam również nasze inne przepisy na przystawki.
Składniki:
50 dag mrożonych krewetek (z ogonkami)
1 jajko
2 łyżki mleka
1 szklanka bułki tartej
2 łyżki białego wytrawnego wina
5 łyżek mąki pszennej
1/2 pęczka natki pietruszki
Sól, świeżo mielony pieprz
Olej do smażenia
Opis przygotowania:
Zazwyczaj używam krewetek mrożonych, więc na początek musimy je rozmrozić. Przekładamy je do miski z zimną wodą i odstawiamy na 15-20 minut.
Następnie przygotowujemy ciasto/panierkę. Do miski wsypujemy mąkę. Następnie dodajemy do tego wino oraz mleko i wbijamy jajko. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość miksujemy na gładką masę.
Siekamy natkę pietruszki i również dodajemy ją do naszej masy. Ponownie całość mieszamy
Następnie każdą krewetkę zanurzamy w przygotowanym cieście i obtaczamy w bułce tartej.
W rondelku mocno rozgrzewamy olej do smażenia. Partiami smażymy krewetki w cieście, aż będą rumiane. Usmażone przekładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Krewetki podajemy na ciepło, najlepiej z dodatkiem sosu chili.